nehéz az ingázás

2017.11.29. 11:30

Megváltozott a menetrend, emiatt késnek a munkából

Szerkesztőségünktől kért segítséget egy a vasúti közlekedést érintő kérdésben egy kutasi férfi. Rúzsa János ingázik, a lakóhelyéről naponta utazik be Kaposvárra dolgozni. Szerinte minden év decemberében megváltozik a vasúti menetrend, és emiatt nem ér oda a munkahelyére.

Rúzsa János szerint nem csak róla van szó, a probléma 30-40 kutasit is érint. Elmondása szerint a kaposvári üzemekben a műszakok 6, 14 és 20 órakor kezdődnek. Eddig ő a 13 órakor Kutasról induló vonattal (a Gyékényes-Kaposvár járattal) mindig időben odaért a munkahelyére. Azonban decemberben már 13 óra 15 percre ér Kutasra a vonat, emiatt késik a munkahelyéről. Érdeklődött már a MÁV ügyfélszolgálatán, ott azt mondták neki, hogy sorstársaival gyűjtsenek aláírásokat a menetrend megváltoztatásárt.

Megkérdeztük a MÁV-ot, hogy miért változott a menetrend? Függ-e ez utasszámtól, és figyelembe tudják-e venni az utasok igényeit a változtatásoknál? Azt is tudakoltuk, hogy más somogyi falvakban lakóit is érinti-e hasonló módon a menetrendváltozás.

A decemberi menetrendváltás régóta bevett szokás az európai vasúttársaságoknál, közölte kérdésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Az írták válaszukban, hogy a menetrend tervezése, kialakítása több hónapos folyamat. A menetrendi struktúrát a tulajdonossal, a közlekedésszakmai szervezetekkel és a KTI Személyközlekedési Igazgatósággal közösen a javaslatok, lehetőségek, utasészrevételek, utasszámlálások és a pályakapacitások alapos elemzése, megvitatása alapján dolgozta ki a vasúttársaság.

A Dombóvár Kaposvár vonalszakasz átépítése következtében rövidülő menetidő hosszabb tartózkodási időt eredményezett Kaposvár állomáson. A kaposvári tartózkodási idők csökkentése, valamint a Kaposvár környéki települések és a főváros közötti eljutási idők csökkentése érdekében egyes napközbeni vonatoknál a menetrendszerkezet megváltozott, Kaposvárról Gyékényes irányába korábban indulnak, Gyékényes felől Kaposvárra később érkeznek a vonatok. A levélben jelzett 8215 számú vonat 2017. december 10-től 13:14-kor fog Kaposvárra érkezni, hogy csatlakozást biztosítson a Kaposvárról 13:24-kor Budapestre induló új Zselic InterCity-hez.

Hozzátették: a december 10-től életbe lépő menetrendet a MÁV-csoport honlapján már olvashatják az utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában