életmentés

2017.11.26. 15:30

Minden perc számít – ha ezeket tapasztalja, hívjon mentőt!

Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, indokolatlan fáradékonyság esetében azonnal hívjunk mentőt.

Góz Lilla

Hazánkban az tapasztalható, hogy az infarktusos betegek nem jutnak be időben a kórházba, ahol rövid időn belül életmentő beavatkozásokat tudnának végezni náluk. A Kaposi Mór Oktató Kórház a korai felismerés fontosságára és a gyors, szakszerű beavatkozások szükségességére hívja fel a figyelmet.

Ottjártunkkor katéterezésre érkezett egy idős férfi. Azt mondta: semmilyen fájdalmat nem érzett és nagyon gyorsan megkatéterezték. – Abban az esetben, ha valamelyik koszorúéren szűkület igazolódik, egy apró ballont vezetnek fel, s így kitágul az ér – mondta Vorobcsuk András, a Kaposi Mór Oktató Kórház haemodinamikai laborvezetője, aki naponta végez életmentő beavatkozásokat.

– A kardiovaszkuláris megbetegedés nagyon magas Magyarországon, vezető halálok– tette hozzá a laborvezető. – Az infarktusos betegek a mai napig nem jutnak be időben kórházba, megfelelő ellátási helyre. Pedig fontos lenne, hogy az elzárt eret rövid idő alatt ki tudjuk nyitni és meg tudjuk szüntetni az elzáródást.

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy mellkasi fájdalom, nehézlégzés, indokolatlan fáradékonyság esetében nem hívunk mentőt, pedig a rövid idő alatt elvégzett beavatkozás életet menthet. – Az első óra, amelyet aranyórának is neveznek, azért fontos, mert a beteg, minél gyorsabban kerül be a műtőbe, annál előbb kap a szívizom megfelelő vérellátást és az infarktus mértéke jelentős mértékben csökkenthető – hangsúlyozta Vorobcsuk András.

A szakemberek szerint a felgyorsult életvitel, a fokozott stressz, a helytelen táplálkozás, dohányzás és a genetikai rizikófaktorok is hozzájárulnak az infarktus kialakulásához. A Magyar Kardiológusok Társasága továbbá kampányukban arra figyelmeztetnek, hogy az infarktuson átesett betegek 1 éves halálozása meghaladja a 18 százalékot. Az utógondozás eredményességének a javításán dolgoznak, amely elengedhetetlen a beteg együttműködése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában