kaposvári közgyűlés

2017.11.09. 20:00

Nem emelkedik a parkolás, de kicsit drágább lesz a buszjegy

Nem emelkednek jövőre a helyi adók Kaposváron, erről döntött csütörtöki ülésén a városi közgyűlés. Az önkormányzat mérsékelt adópolitikájának köszönhetően a kommunális adót három, az építmény és telekadó négy éve nem emelték. Az építményadó tárgyában csak a pénzintézetek jelentenek kivételt, nekik többet kell fizetniük.

K.G.

Egyhangú szavazással döntöttek a képviselők arról is, hogy nem emelik a parkolási díjat jövőre, és a Kaposvár Kártya továbbra is kedvezményt jelent. A temetői díjak is változatlanok maradnak. Az egyes önkormányzati intézményekben, például a Takáts Gyula Könyvtárban, a Rippl-Rónai Múzeumban, és az Együd Árpád Kulturális Központban sem emelkedik a belépőjegyek ára. A buszjegyek, bérletek ára viszont minimálisan, 2,5 százalékkal nő 2018 január elsejétől a városban.

Folytatódik a helyi fiatalok lakáshoz jutását támogató program. Az idén a 36 millió forintos keretből 26 milliót osztottak szét, 20 családot támogatva. A támogatás mértékével a gyermekvállalást ösztönöznék. Bővítik a bölcsődei dolgozók létszámát, erre nyolcmillió forintot szán az önkormányzat.

A közgyűlés arról döntött, hogy bevezetik a reklámadót, miszerint az utcai reklámhordozók felülete után négyzetméterenként 12 ezer forintot kell fizetni.

Ha stabil a város gazdálkodása, mi szükség van az új adónemre, érdeklődött Miháldinecz Gábor (Jobbik). A képviselők felvetéseire Borhi Zsombor alpolgármester reagált, szerinte a helyi kisvállalkozások többsége ma már az internetes közösségi oldalakon reklámoz, őket nem rövidíti meg az intézkedés. Szita Károly zárszavában bejelentette: esztétikai környezetszennyezés folyik a városban, leszakított, rendezetlen plakátok csúfítják az utcaképet. A közeljövőben plakátrendeletet alkothat a közgyűlés, a polgármester szerint ő csak a kulturális plakátokat engedélyezné.

Fél éves tesztidőszakra bevezetnek egy szenzor alapú parkolórendszert a Németh István fasorban, a Bajcsy-Zsilinszky és a Tallián utcában. 322 érzékelőt építtet bele az úttestbe egy távközlési vállalat. Egy mobiltelefonos alkalmazás az üres parkolóhelyekre vezeti majd az autósokat. A rendszer bővíthető lesz, ha beválik, erről várják a lakossági visszajelzéseket.

Visszavásárolja részvényei egy részét a várostól a Kométa

Megkezdheti a Kometa 99 Zrt. a részvényeinek visszavásárlását a kaposvári önkormányzattól – erről is döntött a közgyűlés. 2013-ban határozták el, hogy jelentős közpénzből támogatják a céget annak érdekében, hogy megmentsék a kaposvári gazdaság zászlóshajóját, és ezzel 900 család munkahelyét. Akkoriban egész Európában nehéz helyzetbe került a húságazat. Szigorú feltételekkel állapodtak meg a 2 milliárd forintos támogatás sorsáról.

A banki kamatnál és hozamnál jóval nagyobbat írtak elő, ez 2017 végéig több mint 444 millió forintot hozott a városnak. Most a haszon duplázódik, hiszen az önkormányzati részvények 33 százalékát folyamatosan visszavásárolja a társaság. A részvények öt százaléka azonban ezt követően is marad az önkormányzat tulajdonában. Szita Károly felidézte, hogy a vállalat több mint 878 millió forint adót fizetett a városnak 2013 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában