vau, vau

2017.11.17. 17:30

Nincs állatorvosi ügyelet, de van segítség, ha bajban van a kutya

Kaposváron már évek óta nincs állatorvosi ügyelet, az interneten egy petíciót is indítottak az állattartók a helyzet megoldása érdekében.

Koszorus Rita

Csak az éppen nyitvatartó három állatorvosi rendelő egyikébe vihetjük kedvenceinket, ha éppen nem munkaidőben van szükség orvosi segítségre Kaposváron. Központi ügyeleti rendszer ugyanis már közel öt éve nincsen a somogyi megyeszékhelyen, s ezért így alakult át a rendszer.

A Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezet elnöke Szinesi András szerint Kaposváron ennek ellenére nincs gond az ellátásban. – Kisállat vonalon nincsenek nagy gondok – mondta a területi elnök. – Kaposváron például szinte minden kolléga rendel szombaton is. A somogyi megyeszékhelyen éjszaka nincs ellátás, s inkább a haszonállatok gyógyítása jelent gondot, őket ugyanis nem olyan könnyű szállítani...

Szinesi András arról tájékoztatott, hogy az új állatorvosi kamarai törvény nem kötelezi az orvosokat, hogy ügyeljenek. – Jelenleg egyébként az ügyelet kérdése országos probléma – húzta alá Szinesi András. – Véleményem szerint csak a helyi önkormányzatok bevonásával lehetne érdemben változtatni a jelen helyzeten. Ők rendelkeznek olyan bevételekkel, amelyek megteremtenék az ügyeletek alapvető működéséhez szükséges anyagi feltételeket.

Szinesi Andrástól megtudtuk, eddig egy olyan kezdeményezés van a Pannon területén, amelyben az önkormányzat támogatja az állatorvosi ügyelet megszervezését. Nagykanizsán a város szerződést kötött a doktorokkal és szeptember elseje óta így működik az ügyelet.

Megkerestük a kaposvári Városházát, hogy megtudjuk áldoznának-e az állatorvosi ügyeletre, csakúgy, mint Nagykanizsán. Azt a választ kaptuk: az ügyelet nem önkormányzati feladat.

Pelbát József két rendelőt üzemeltet Kaposváron, egyet Dombóváron. A három közül minden héten másik rendelőben tartanak ügyeletet. Nyolc állatorvossal dolgozik, akik hetente váltják egymást. – Október 23-án én ügyeltem, akkor három eset volt – mondta Pelbát József. – Ez kevésnek tűnhet, de három életet megmentettünk. Csak kevesen áldoznak erre a célra. Tolna megyében, ahol én vagyok a kamara elnöke, levélben kérdeztük meg az önkormányzatokat, hozzájárulnának-e hetente 2500 forinttal az ügyelethez – mondta Pelbát József. – A 198 település közül 5 válaszolt és egy kisváros, valamint egy falu volt hajlandó áldozni erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában