Vidéki élet

2017.11.15. 14:00

Elöregedik Varászló, ahol egykor Varnus Xavér is élt

Elöregedni látszik a zalai határszélen fekvő kis falu Varászló, ám akik még munkaképesek, inkább Somogyban akarnak boldogulni. Az idősek nehezen mozdulnak ki otthonról, az egyetlen hely, ahol időről-időre megfordulnak, az a kistelepülés könyvtára.

Kovács Gábor

Hatalmas a csend hétköznap délben a zalai határszélen fekvő 160 lelkes Varászlón. – Kiöregedőben van a falu, a házak kezdenek kiürülni, a legtöbb portán egyedül élnek az idősek – mondta a kerítésére könyöklő Papp László. A 68 éves férfi feleségével él Varászlón, fia már rég Balatonendrédre költözött. Papp László egykor hivatásos vadászként dolgozott, megszerette a vidéket, ahogy fogalmazott: itt tartja az erdő csendje.

Miközben az itteni életről kérdezzük, egy feketébe öltözött idős asszony kerékpározott el arra. – Két hónapja temettem el a 93 éves férjemet, előtte tíz évig az édesanyámat gondoztam – mesélte. – A fiam Pesten, a lányom Böhönyén lakik, ő pedagógus volt, most ment nyugdíjba – mondta a 84 éves Nagy Istvánné. – Itt születtem és a férjem is. Varászlón uradalmi cselédség volt régen, grófi birtok. A nagyapám majorgazdaként, apám bognárként dolgozott, de ott maradt a Don-kanyarban. Mi meg árván maradtunk a bátyámmal az anyám mellett. Az élettel amúgy meg vagyok elégedve, a Jóisten irányítja a sorsomat.

Varászló kis fiókkönyvtárban is nagy a csend, de a könyvtáros megerősíti: ide hetente-kéthetente azért benéznek az idősek, hogy enyhítsenek a magányon. – Egy-egy idős olvasó egy hónapban kétszer-háromszor is jön, leginkább romantikus regényeket és történeti műveket kölcsönöznek – mondta Kuti Dorina könyvtáros. – A könyveket Marcaliból kapjuk, és félévente cseréljük, a megyei könyvtár kihelyezett fiókjaként működünk. Nálunk internetezni is lehet, a gyerekek mellett ezzel még a 60 évesek is megpróbálkoznak. Programokat is szervezünk, legutóbb természetgyógyászati előadást hallgathattak az idősek.

– Elöregedő település vagyunk kevés fiatallal, bár működik egycsoportos óvoda is a faluban, de részben nemesdédi gyerekekkel – mondta Kuti Lászlóné Varászló polgármester. – Nem könnyű összefogni az időseket. Talán a karácsonyi ünnepség a kivétel, de még oda is nehéz őket mozgósítani, pedig műsor, ajándék, eszem-iszom várja őket. Egészségi állapotuktól függetlenül eljöhetnek, mert a falugondnoki autó elhozza azt is, aki nehezen mozog.

– Mégis sokan inkább bezárkóznak, a múlt felé fordulnak – tette hozzá Kuti Lászlóné. – A hasonló kistelepülések egyre inkább elszigetelődnek, a fiatalok a városokba tartanak. Bár nálunk van lehetőség átjárásra Zalába, ám ott is nehézkes elhelyezkedni. Nagykanizsa a közlekedés szempontjából jobb nekünk, mint Marcali, mégis az a jellemző, hogy a varászlóiak Somogyban akarnak érvényesülni.

Kitörési pontnak talán azt látják, hogy sok külföldi vásárolt ingatlant a faluban az utóbbi években, sokan közülük állandó lakosok lettek. Számukra vonzó a nyugalom, a csend, a tiszta levegő, Zalakaros közel van, és a Balaton sincs túl messze. Egykor Varászló neve arról lett ismert, hogy Varnus Xavér orgonaművész vett házat Varászlón. Ám azóta az ingatlan többször is gazdát cserélt, most egy nagykanizsai pár lakik benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában