lakatlan

2017.11.06. 11:30

Széthordják, majd az enyészeté lesznek az elhagyott házak

Egyre több az elhagyott és elhordott ház Somogyban. Főleg a nagyvárosoktól távol lévő elöregedő falvakban gyakori, hogy az idősek után ottmaradt házakat senki nem gondozza, így néhány év alatt azok az enyészeté lesznek. Van olyan somogyi település, ahol hatvan elhagyott ház van.

Stanics Adrienn

Halálra ítélt aprófalvak: 106 település tûnhet el Somogyban Az aprófalvak lakossága kihal, az épített örökség nagy része elpusztul. Somogy 106 településének negyven év múlva nyomát sem találni majd.

Bozótossal és méteres gazzal benőtt terület éktelenkedik Háromfa központjában. A szomszéd takaros, rendezett kertben még virágzik a rózsa és a krizantém. Az egyedül élő hölgy azt mondja: nagyon sok gondot okoz a szomszédos elhanyagolt telek. – Nyáron kígyóktól hemzseg, így alig merek szellőztetni, télen pedig a szarvasok látogatják előszeretettel a területet – panaszolta Orosz Andrásné. – Már szinte erdő ez a terület, ami egyszer kihajt, az itt mindig csak nagyobb lesz. Ilyenkor már megjelennek a szarvasok és az őzek, és kitapossák az én növényeimet, palántáimat is.

Ám nem ez az egyetlen ilyen telek Háromfán. – Ez a másik ingatlan egy fiatal páré volt – mutatott egy másik telekre Brantmüller Zoltán, Háromfa polgármester. – Leégett, a fa alapanyagot elhordták, s eltüzelték, de a téglát is összeszedték, azt valószínűleg eladták. Már csak a tűzfal egy része maradt meg.

A településen az 1900-as évek elején kétezer ember élt, ma azonban már csak harmadannyian. A települést az elöregedés, az elvándorlás egyre nagyobb mértékben sújtja, mivel nincsenek munkahelyek. Ezen a településen minden ötödik ház, pontosan hatvan lakatlan. A polgármester szerint egyre nagyobb gondot okoznak az eladhatatlan ingatlanok, melyeket szívesen gondozna az önkormányzat.

– Ha valamilyen úton módon meg tudná venni az önkormányzat, amihez természetesen anyagi támogatás kellene, akkor ki lehetne takarítani ezeket a telkeket – mondta Brantmüller Zoltán. – Ha körülbelül 400-500 ezer forintért meg tudnánk vásárolni, akkor rendbe tennénk ezeket az ingatlanokat és gyümölcsfákat telepítenénk, almát, szilvát, körtét. A gyümölcsöst a közmunkaprogramban lehetne gondozni, így a szomszédos házak sem értéktelenednének el, és szebb lenne a falukép is.

Elmennek a fiatalok, ha nincs munka

– Ennek a háznak korábban módos gazdái voltak – mondta Zsirmon Endre, Iharosberény polgármestere. – Miután elhunytak, nincs, aki gondozza az ingatlant, már a vaskerítést is elhordták. Az önkormányzat az utcafronton lenyírja a füvet, de arra nincs kapacitás, hogy belülről minden elhagyott házat rendben tudjunk tartani.

– Régen sokkal több munka volt a faluban, és az itt tartotta a fiatalokat – tette hozzá Zsirmon Endre. – Az a fiatal, aki valamilyen szakképzettséggel, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik, nem nagyon fog megmaradni a faluban. Hiába teremtették meg az ősök egy komfortos élet lehetőségét. ha nincs munka, elmennek. Pedig korábban az erdőgazdaságok és az üzemek sok embert foglalkoztattak. Ráadásul a túlzott gépesítés csak tovább csökkentette a foglalkoztatottak és növelte az elvándoroltak számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában