elismerés

2017.11.14. 09:05

Tizennyolc mestert avattak Hajmáson

Autószerelőknek, járműfényezőknek, szakácsoknak, összesen tizennyolc szakembernek adta át a mesterlevelet hétfőn a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK).

Gyeszát Zsolt, [email protected]

– Egy szakma mesterének lenni rangot jelent – mondta köszöntőjében Varga József, a SKIK elnöke. – Hivatását szerető, szakmai előmenetelére adó szakember megszerzi a mesteri címet a pályája során.

Mint mondta, ez nem könnyű, sok tapasztalat, munka, áldozatos tanulás és gyakorlás áll mögötte. A mesteri cím referenciát is jelent, és viselője méltán adhatja át tudását a következő generációnak.

Hat autószerelő, nyolc szakács és négy járműfényező vehette át a mesterlevelet hétfőn Hajmáson. Patkó Péternek, Vajda Lászlónak és Varga Gergely Ferencnek két éven belül már a második mesterlevelet adták át. Patkó Péter ezúttal a járműfényező mesteri címet szerezte meg karosszérialakatos mesteri címe után. Mint kérdésünkre elmondta, a későbbiekben oktatna maga is, hiszen számos ügyes fiatal van, akik szeretnének tanulni. Hozzátette: sokan elmentek külföldre, így szükség van a jó szakemberekre.

Varga József elmondta: 2017 folyamán nyolc szakmában szerveztek mestervizsgát, s 49 új mester lett. Két autóelektronikai műszerész, tizenegy autószerelő, három fodrász, négy járműfényező, három karosszérialakatos, öt kőműves, tizennyolc szakács és három ortopédiai cipész. A hagyományokat követve az idén is autószerelő és szakács szakmákban került ki a legtöbb mester. A mestervizsgák történetében különlegesség is volt az idén, hiszen júniusban ortopédiai cipész szakmában első ízben avattak mestereket Somogy megyében.

A kamara elnöke hozzátette: örvendetes, hogy egyre többen gondolják karrierjük építésének egy lépéseként, hogy megszerzik a mester címet. Méghozzá önmagukkal szemben támasztott követelményként, s nem a jogszabályi elvárásnak való megfelelés miatt. Ahhoz, hogy a fiatalok előtt példa legyen, minél több mesterre van szükség.

Az elmúlt húsz évben, vagyis 1997 óta 777 szakember vehetett át mesterlevelet Somogyban, közel száz somogyi szakember pedig más megyében szerezte meg a mesterlevelét – tudtuk meg a SKIK-től. A legtöbb mester az autószerelők, szakácsok és a villanyszerelők között van. Az elmúlt húsz évben 119 autószerelőnek, 113 szakácsnak és 103 villanyszerelőnek adtak át mesterlevelet.

Életformává vált a mestersége

Még mindig sűrűn keresik Szabó Tamás bádogosmestert, aki 64 évesen sem hajlandó letenni a szerszámot. Egyik indoka erre, hogy kevesen vannak a szakmájában dolgozók, de a másik ok még ennél is fontosabb: annyira szereti csinálni a munkát, hogy már az életformájává vált. Ez utóbbit kívánja a következő nemzedékeknek.

– Igyekezzenek sokoldalúvá válni, a szakmájuk minden területét sajátítsák el – tanácsolta Szabó Tamás. – A fiatalok képzésében látok problémákat, holott a bádogosszakmának van jövője. Új technológiák, új anyagok, új fedési módok jelennek meg, ezzel gyarapodnak az ismeretek. Ezt igényli is az ipar.

A bádogosmester szerint a fiatalok többségének a hozzáállásában akad kivetnivaló. Mindenki szeretne hamar meggazdagodni, de türelem kell ahhoz, amíg elfogadják és igénylik egy mesterember munkáját.

– A legfontosabb tulajdonsága egy mesterembernek, hogy szeresse a munkáját, képezze magát, és legyen tisztességes – folytatta. – A szavának legyen annyi hitele, mint más ember aláírásának. De ez csak úgy megy, ha a társiparosok is megfelelően állnak a munkához, enélkül egy mesterember hiába teszi oda magát. Szabó Tamás még mindig végez javításokat, néhány díszmunkát szívesen készít ismerősöknek, vagy akár a saját kedvtelésére. Olyan feladatokat vállal, amelyben kicsúcsosodhat a szakmaisága. Ezzel teremt alkalmat a tudás átadására is. Mert úgy tartja, hogy a fiataloknak fontosak a példaképek, ahogyan neki is voltak egykor. K.G.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában