fotópályázat

2017.11.01. 18:45

Több mint négyszáz kép érkezett a temetők üzenetével

Ötvenegy pályázótól több mint négyszáz kép érkezett, a fotók az idén a ravatalozó kellékei lesznek, állandó kiállításon tekintheti meg őket a közönség.

K. G.

A somogyi temetők üzenetét fogalmazták meg azok a fotósok, akik a Somogyi Hírlap, Kaposvár Megyei Jogú Város, a Somogy Temetkezési Kft. és a Mementó Somogy alapítvány hagyományos – immár hetedik – fotókiállításán szerepeltek. A legjobbak képeit a Keleti temető ravatalozójában állították ki, egyben kihirdették a pályázat nyerteseit. Ötvenegy pályázótól több mint 400 kép érkezett. A fotók az idén a ravatalozó kellékei lesznek, állandó kiállításon tekintheti meg őket a közönség.

A halál az élet szerves része, és minden momentumért hálásak lehetünk, amellyel átadhatjuk másoknak és megélhetjük a kereszténységünket, hangsúlyozta köszöntőjében Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője.

Csendesedjünk el, hogy kinyithassunk a lelkünket, hogy megértsük, miről szól a somogyi temetők üzenete, ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. Hozzátette: a képeket nézve közelebb juthatunk a titokhoz: a túlvilágra mindenkit csak a saját embersége kísér el.

 

A fotópályázat első helyezettje Tóth Gyula lett a kakpusztai temetőben készített Részlet című képével. A második Gerlecz László a nagyatádi henészi temetőben fotózta Csillagok között című alkotását. A harmadik helyet Gyenge Zsófia Egyedül című képe szerezte meg, amely a kéthelyi zsidó temető egyik síremlékét ábrázolja. Kaposvár város különdíját Balogh László a Hősök temetőjében készült Fény és árnyékok című képe érdemelte ki. A Mementó Somogy Alapítvány díjazottja Koppány Zoltán Teher alatt című fotója lett, melynek színhelye a taszári temető.

Egykor a nagymamája mesélte a második helyezett Gerlecz Lászlónak, ha valaki meghal az égen, csillagként születik újjá. Ezt a képet kereste sokáig, majd végül a lakhelyétől két saroknyira találta meg a nagyatádi temetőben. Két órán át fényképezett, és a harminc másodperces képeket fűzte össze eggyé. Balogh László különdíjas elmondta: az ő alkotását az ihlette, hogy a Hősök temetőjében azt látta, mintha egymásra buktak volna a katonasírok, és mindent szép oldalfény ragyogott be.

Gyertyagyújtás a felújított kőkeresztnél

Minden elhunyt kaposváriért gyújtott gyertyát Szita Károly Kaposvár polgármestere a Mária-szobornál a Keleti temetőben a fotókiállítás megnyitója után. Itt Balás Béla emeritus megyés püspök mondott el egy imát a holtakért. Ezután közösen átvonult a tömeg a temető központi keresztjéhez.

 

Ezt a műalkotást 1892-ben közadakozásból állították. Az elmúlt hetekben azonban egy figyelmetlen autós tolatás közben megrongálta a keresztet, melyet ezután az önkormányzat állíttatott helyre eredeti formájában, restaurálással. A felújítás költsége 1,1 millió forint volt. A helyszínen Gelencsér Attila országgyűlési képviselő szintén gyertyát gyújtott az elhunyt kaposváriakért. A keresztet Balás Béla ismét felszentelte. Avatóbeszédében az emeritus püspök kiemelte: sok ezer kaposvári nyugszik a temetőben minden felekezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában