fejlődés

2017.11.30. 09:15

Világszínvonalú, környezetbarát világítást kap Bárdudvarnok

Egyedi fényerősség és színhőmérséklet szabályozós közvilágítás lesz Bárdudvarnokon. Egy 3 éves kutatási program részeként úgynevezett „valós világítási környezet laboratórium” működik hamarosan a településen, ahol a fényszennyezés környezeti hatásait mérik. Az unió 1 milliárd forinttal támogatja a különleges kutatást.

Stanics Adrienn

Még a hagyományos lámpatestek világítanak Bárdudvarnokon. Hamarosan azonban a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatás során egy teljesen egyedi, a településre tervezett világszínvonalú közvilágítást kap. A lámpák több paraméterét lehet majd szabályozni, így nemcsak a mennyiségét, hanem azt is, hogy milyen színnel világítsanak. Összesen csaknem 200 lámpát cserélnek le. – Ennek a lámpának a legfontosabb tulajdonsága, hogy a színhőmérséklete is állítható. Így a fényszennyezés minimálisra csökkenthető. Ez nekünk is nagyon fontos, hiszen egy természetközeli település a miénk, itt van a Zselici

Csillagos égbolt Park a szomszédban. Mivel a különleges fény, élettani hatása miatt jobb lesz mint a mostani, de a település így még élhetőbbé válhat- mondja Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere.

Évente 5-6 százalékkal nő a fényszennyezés mértéke

A kutatásban a Kaposvári Egyetem, az egri Eszterházy Egyetem is részt vesz. A program vezetője az ELTE Savaria Egyetemi Központjának tanszékvezetője, Kolláth Zoltán. A csillagász azt mondja: a fényszennyezéssel kapcsolatos felmérés egyre fontosabbak. Évente ugyanis 5-6 százalékkal növekszik a világon a fényszennyezés mértéke. A projektben 3 éven keresztül figyelik a fényszennyezés hatásait két településen, az egyik a somogyi Bárdudvarnok. Itt egy úgynevezett valós világítási környezet laboratóriumot valósítanak meg.

Ez egy olyan világszínvonalon is mintaértékű világítás lesz.

Például amikor a legtöbb fényre van szükség, 17 óra körül, amikor az emberek jönnek haza a munkából, akkor egy fehéresebb fény dominál majd. Este pedig, amikor már nincs olyan nagy szükség a közvilágításra akkor kellemes sárgás világításra állunk át, amely nem zavarja annyira a környezetet – tette hozzá Kolláth Zoltán. A fényszennyezésnek ma már számos negatív hatása ismert. Például a rovarokat a lámpatest köré gyűjti, így pedig kevesebb táplálékuk lesz a denevéreknek, vagy a madaraknak. De a növények megporzására is hatással van. Egy kutatás szerint akár 60 százalékkal is csökkenhet a fényszennyezés miatt a növények megporzása, ez pedig jelentős mezőgazdasági veszteséggel is járhat. Ezen kívül a túl sok fény éjszaka az embereknél a fáradságérzetet erősíti és bizonyos daganatos betegségeket is felerősíthet, így például a mellrákot vagy a prosztatarákot. A kutatásban egyébként biológusok vesznek részt, akik a többi között madarakat gyűrűznek, bogarakat figyelnek és a megporzás eredményességét is kielemzik. A három éves átfogó kutatást az unió 1 milliárd forinttal támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában