Szakember

2017.12.18. 11:30

Az ösztöndíj miatt is népszerű a hiányszakma

A többi között az ács, a férfi szabó, a hegesztő, a villanyszerelő és a szoftverfejlesztő is új belépőként került be a jövő évi hiányszakmák közé Somogyban. Így azok a fiatalok, akik ezeket a szakmákat választják a középiskolákban, több tízezer forintos állami ösztöndíjat is kaphatnak havonta. 

Stanics Adrienn

A gyakorlaton kívül az elméleti tanórán is átveszik a hegesztés lépéseit az Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumban. A tizedikes hegesztő osztály diákjai szakmájukban szeretnének elhelyezkedni. – Nagyon keresik a hegesztőket, ráadásul egy eléggé jól fizető szakma – mondta Kékesi Imre, a gépész tanulója. – Nemcsak Kaposváron és környékén lehet vele elhelyezkedni. A bátyám is hegesztőként végzett, s jó állása van, ezért választottam én is.

Bár a hegesztő két évig nem volt a hiányszakmák között, jövőre újra felkerül a listára, így akár jelentős ösztöndíjat is kaphat az, aki ezt a szakmát tanulja. A gépipariban több támogatott képzés közül is választhatnak a következő tanévben. – Szerencsénkre öt olyan hiányszakma is felkerült a listára Somogyban, amelyeket mi oktatni tudunk – mondta Weimann Gáborné, az Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnázium igazgatója. – Ilyen a gépi forgácsoló, a hegesztő, az ipargépész-technikus, a szerszámkészítő és a villanyszerelő. Ha ezeket a szakmákat választják nálunk a tanulók, akkor jelentős ösztöndíjat kaphatnak.

A Kaposvári Szakképzési Centrum különböző intézményeiben évente átlagosan több mint 600 diák választja a hiányszakmákat. A fiatalok számára motiváló a havi ösztöndíj. – Aki hiányszakmát tanul, az állami ösztöndíjban részesül – magyarázta a hiányszakma választás előnyeit Kard János, a Kaposvári Szakképzési Centrum szakmai-főigazgató helyettese. – Ez szakközépiskolában 35 ezer forint havonta, szakgimnáziumban pedig hármas átlag felett akár 50 ezer forintot is kaphat a diák. Persze ennek egyik feltétele, hogy nem hiányzik a tanórákról. Emellett ha duális képzésben vesz részt, akkor a vállalkozástól még legalább 20 ezer forint ösztöndíjban részesül.

A hiányszakmák listáját mindig az adott térségben működő vállalkozások igényeihez igazítják. Megyénkben a Kaposvári Szakképzési Centrum valamint a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tesz javaslatot a lista összeállítására. – A Nemzetgazdasági Minisztériumnak illetve a kormánynak egy 25-ös szakmai listát adtunk le, s ebből alakul ki a végleges, jogszabályba kerülő 20 ösztöndíjjal támogatott szakma – közölte érdeklődésünkre Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – Ez megyénként eltérő. Somogyban újként került a hiányszakmák közé az édesipari termékgyártó, a férfi szabó, a szoftverfejlesztő, az ács, a gazdasági informatikus, a hegesztő, a villanyszerelő és a vízgazdálkodási technikus is.

Utóbbi öt képzés jövőre mindenképpen indul a Kaposvári Szakképzési Centrum valamelyik tagintézményében. – Szinte minden területen gond a szakemberhiány – ismertette a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Varga József. – A jó szakember a záloga Somogy gazdasági fejlődésének is. A SKIK mindent megtesz, hogy a szülők és a fiatalok is megismerjék és megkedveljék a szakmákat. Az elmúlt hónapokban ott voltunk a szülői értekezleteken és nyílt napokat szerveztünk. A vállalkozások ugyanis csak úgy tudnak fejlődni, ha van megfelelően képzett munkaerő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában