orvosmeteorológia

2017.12.13. 17:30

Decemberi tavasz – megszenvedjük az egymást követő frontokat

A szokatlanul változékony, néha túlzottan enyhe decemberi időjárás sokaknál okozhatott kisebb-nagyobb gondot. Míg kedden 17 fok körüli hőmérséklet volt, addig szerdán 4. A sofőrök álmosságra, a tanárok fegyelmezési gondokra panaszkodhattak.

Harsányi Miklós

– Bárkit megviselhet ez az időjárás, de elsősorban az idősebbeknél idézhet elő komoly vérnyomás-ingadozást – mondta Lassu Gyula siófoki háziorvos. – Ha ilyen jellegű egészségügyi problémák jelentkeznek, akkor ennek következtében emelkedhet az agyvérzések, illetve a szívinfarktusok száma. A szakember nyomatékosan arra hívta fel a figyelmet: célszerű rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, s be kell szedni a felírt gyógyszereket. A változékony időjárás többek közt fejfájást, rossz közérzetet is okozhat, s a koncentráló-képesség is csökkenhet: ez különösen a járművezetőknél lehet veszélyes.

Szalai Zoltán kaposvári pszichológus hangsúlyozta: komolyan kell venni az orvosmeterológiai hatásokat. – A kialvatlanság és az alvászavar is összefüggésben lehet a szokatlanul enyhe decemberi hőmérséklettel – folytatta. – Ez pedig a közlekedésben könnyen balesethez vezethet, s ez az állapot különösen akkor lehet veszélyes, ha adott helyzetben hirtelen kell döntést hoznia a vezetőnek. Az erős fronthatást a fiatalok is megérzik, mely alvási és viselkedési zavarokat idézhet elő. Ilyenkor nem ritka, hogy a tanárok fegyelmezési problémákkal küzdenek.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke azt mondta: a mezőgazdaságban a mostani hirtelen jött enyhülés nem jelent különösebb problémát, sőt, az esetlegesen elmaradt feladatokat még bepótolhatják a gazdálkodók. Tél végén, egy 7-10 napos tartós felmelegedés okozhat gondot, különösen akkor, ha a talajhőmérséklet nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában