közgyűlés

2017.12.07. 15:09

Döntöttek – egyedülálló napelempark épül Kaposváron

Közép-Európa legnagyobb napelemparkja épülhet a jövő év elején Kaposváron, jelentette be Szita Károly polgármester napirend előtti felszólalásában a városi közgyűlés előtt. Fél éve dolgoznak az ügyön, és együttműködési megállapodást kötöttek a kínai céggel, amely hazája tíz legnagyobb állami vállalata között van.

K. G.

A kínaiak kétszáz hektárt vennének bérbe 25 évre Kaposváron, ahol 2x50 megawattos napelemeket helyeznének el. Kínai pénzből épül a beruházás, amelytől jelentős iparűzési adóbevételt vár a megyeszékhely, és a kitermelt energiából is részesedést remél.

Kaposvár pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. Ehhez kötelezettségeket kell vállalni és eredményeket felmutatni. Kaposvár összefogott öt dunántúli várossal, hogy környezetvédelmi beruházásokat, közintézményi energetikai felújításokat hajtsanak végre. Ha erre EU-s forrást nyernek, 60 milliárd forint érkezhet az érintett városokba. Az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátást 2040-re a felére tervezik csökkenteni a 2009-es szinthez képest.

A képviselők döntöttek arról, hogy megalapítják a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft.-t, amelynek a feladata befektetési források feltárása és Kaposvárra hozatala lesz. Szita Károly megemlítette: a céget akkor fogják megtartani, ha a költségei dupláját kitermeli abból az iparűzési adóból, amelyet az idehozott cégek fizetnek be. A gazdaságfejlesztési cég vezetője Uhlig Rita lesz, aki Kecskeméten végzett hasonló tevékenységet.

Hogy megőrizzék a város arculatát, a közgyűlés rendet tesz a közterületi reklámpiacon. Jelenleg 381 reklámhordozó 646 felülete működik a városban: egyebek mellett 160 óriásplakát, 127 hirdetőtábla és 42 hirdetőoszlop. A közgyűlés döntése értelmében a jövőben csak 62 reklámhordozó lesz a városban. Ebből 18 hirdetőhenger az önkormányzat tulajdonába kerül, amelyeken csak kulturális tartalmakat jelenítenek meg. Az óriásplakátokra és a buszmegállókban lévő hirdetésekre egy éves bérleti szerződést kötnek az erre jelentkező vállalkozásokkal. A rendeletet az öt ellenzéki képviselő tartózkodása mellett szavazta meg a közgyűlés.

Biztonsági beruházás kell a Seuso-kincsekhez

December 29-én érkezik a városba a Seuso-kincseket bemutató vándorkiállítás, amelyet mindössze hat vidéki városban láthat a nagyközönség. Már eldőlt a tárlat helyszíne: nem a múzeumban, hanem az Anker-házban található kiállítótérben csodálhatják majd meg az érdeklődők a páratlan, hányatott sorsú régészeti leletegyüttest.

A közgyűlésen elhangzott: ahhoz, hogy a kaposváriak is megtekinthessék a műkincseket, a városnak is a zsebébe kell nyúlnia. Az épületben biztonságtechnikai beruházások szükségesek a megfelelő védelemhez, ez pedig 23 millió forintba kerül. Nyolcmillió forint biztosítási díjat is be kell fizetni, ezt azonban visszakapja majd az önkormányzat.

A tervek szerint a felnőttek 600, a gyerekek 300 forintos belépőjegy megvásárlása után térhetnek be a tárlatra. Ezen kívül a közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy jövő januárban nem egy, hanem két díszpolgárt választanak, a kitüntetett személyeket megválasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában