Tiltakozás

2017.12.22. 11:30

Katasztrófától tartanak: megóvnák a Drávát a vízierőműtől

A somogyi Dráva Szövetség részvételével indult meg a tiltakozás a folyóra Horvátországban tervezett vízierőművek, a Molve 1 és a Molve 2 ellen. Még a kezdeti lépéseknél igyekeznek megakadályozni, hogy vízlépcső épüljön a Drávára.

Ökológiai és gazdasági katasztrófa lenne a Drávára épített vízlépcső – így foglalta össze véleményét lapunk kérdésére Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke. Tizenhét éve a Novo Virjénél tervezett horvát vízierőművet megakadályozta az akkori ellenállás. Toldi Miklós ennek a létesítménynek a terveire és hatástanulmányaira alapozza a feltevéseit.

Most hasonló helyzet előtt állhat elő, bár csak a kezdeti lépéseknél tartanak. 2000-ben a horvát Kapronca-Körös megye a tiltakozások után kivette a területfejlesztési tervéből a vízierőművek létesítését. Most viszont visszatenni készülnek. A Dráva Szövetség elnöke szerint ha ezt a horvát parlament, a Szabor elfogadja, akkor az olyan politikai lépés lesz, amellyel a megye kifejezi, hogy támogatja a vízlépcsőt. Ezután reális veszély, hogy nekilátnak a tervezésnek és a megvalósításnak, amelyet akkor már nehezebb lesz megakadályozni. Ezért kezdtek már most tiltakozásba a Dráva menti horvát településeken.

– Rettenetes hatása lenne a vízlépcsőnek – magyarázta Toldi Miklós. – Ezek síkvidéki erőművek, víztározót kéne hozzájuk építeni. Bár a Molve 1-2-nél még nem láttunk terveket, Novo Virjénél ez a víztározó 30 kilométer hosszú és egy kilométer széles lett volna, ami a most kanyargó Dráva helyén terülne el.

Ez egy betonnal kibélelt medence, írta le a Dráva Szövetség elnöke. Megpróbálják ugyan megakadályozni a szivárgást, ami szinte lehetetlen, állítja. Szerinte a turbinák alatt és felett is egyaránt kedvezőtlen, de más hatások érvényesülnek. A turbinák felett nyolc, akár tíz méter magasra duzzasztott víztömeg tövében kellene élniük a környező falvaknak. Hozzátette: félő, ha átszakad a gát, kő kövön nem marad. A talajon keresztül nagy mennyiségű víz szivároghat oldalra, ami talajvízszintet úgy megemeli, hogy ez a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban is károkat okozhat.

– Ha a természetvédelmet nézzük, akkor a vízierőmű miatt a gyors folyású, kavicsos aljazatú, oxigéndús Drávából egy medencében álló tó lesz – írta le Toldi Miklós. – Ebben az őshonos drávai halak már nem tudnak megélni. A tiszta vizű folyó algásodásnak indulhat. Ugyanakkor a turbinák alá lezúduló víz nagy mozgási energiája ott elkezdi mélyíteni a medret. Novo Virjénél néhány év alatt három méteres mélyülést jósoltak. A folyó vízszintje nő, emiatt eltűnhet a talajvíz, a környező falvakban a kutak porzanak majd, mint a Kalahári-sivatag...

Horvátországban is osztják ezeket az aggodalmakat, azért tartották meg a tiltakozássorozat nyitó rendezvényét, amelyen horvát parlamenti képviselők és Durdevac (Szentgyörgyvár) polgármestere is részt vett. Márciusra terveznek egy nagy demonstrációt, amelybe a Dráva menti falvak lakóit és az önkormányzatokat is bevonnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában