segítség

2017.12.21. 09:00

Kinyílt a kassza: pénzt osztanak az év végén az önkormányzatok

Az év végén kiosztják a szociális alapban maradt pénzeket a somogyi kistelepüléseken. Általában karácsony előtt lepik meg a lakosokat az önkormányzatok. Az adomány eltérő mértékű, függ attól is, hogy ki hogyan gazdálkodott.

K.G.

Bíró Mihály és felesége a Városi Szociális Közalapítványtól kapott tűzifát.

A somogyzsitfai művelődési házban tartottak ünnepséget a napokban, amelyet az idősek köszöntésére szerveztek. A szépkorúak vacsorát és ötezer forintos vásárlási utalványt kaptak az önkormányzattól, melynek vezetése hagyományosan karácsony előtt ad számot az egész éves tevékenységéről.

Szinte minden somogyi kistelepülésen hasonló programokkal zárják az év végét. Ilyenkor könnyebben nyílik az önkormányzati pénztárca. Eltérő mértékben élnek a lehetőséggel az önkormányzatok. Van ahol csak az időseket támogatják, másutt minden bejelentett lakos részesül a pénzből. Vízváron az év végén 14 ezer forint támogatás járt az önkormányzattól fejenként minden állandó lakosnak.

Nem a bevételtől, inkább attól függ az összeg mértéke, hogy melyik önkormányzat mennyit tud spórolni. Csomában hatezer forint jár fejenként mind a 382 lakosnak, a napokban kezdték kihordani a pénzt az önkormányzat dolgozói. Ezt abból tudják kiosztani, ami a szociális alapba érkezett normatívából az év végére maradt.

– Ha nem költjük el, bizony ez az összeg elveszik, és vissza kell fizetni az államnak – mondta Szüts András csomai polgármester. – Így jártunk akkor, amikor átvettem a polgármesterséget, és másfél millió forint maradt. Azt bizony vissza kellett utalni az államnak. Mindig a következő évben számolják el a maradványt, akkor kell visszaküldeni. Ezért inkább az önkormányzatok úgy gazdálkodnak, hogy elköltsék a szociális alapban lévő összeget. A legtöbb ebből az év közben szociális támogatásra megy, szülési, beiskolázási temetési segélyre.

Szüts András azt tapasztalta, hogy egyes önkormányzatok az év végi támogatásokkal megcéloznak egy réteget, mondjuk az időseket vagy fiatalokat, akkor egy kevesebb embernek, de többet tudnak adni. Azonban szerinte ez könnyen ellentétet szülhet a települések lakosai között. Csomában egyébként a szociális alapból ösztöndíjat is fizetnek az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak is. Utóbbiaknak 50 ezer forintot ér egy kiváló bizonyítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában