SikerSkicc

2017.12.21. 17:30

Kultikus magazinba került a kaposvári képregény

Egy egyoldalas képregénnyel került be a kaposvári Őszi Zoltán az újonnan megjelent legendás képregény magazinba.

Koszorus Rita [email protected]

Őszi Zoltán számára nem idegenek a képregények, hiszen a kaposvári illusztrátor és grafikus számos rajza jelent már meg. Gyereklapokban, saját kötetként, vagy éppen nyelvkönyv társszerzőjeként mutatta meg tehetségét. Legutóbb Szalay Kristóf meghívására az újraindult Kockásban jelent meg egész oldalas képregénye. A kaposvári grafikus már dolgozott együtt a kiadvány egyik szerkesztőjével egy német-magyar rendhagyó könyvön. – Ő írt képregényeket a saját német könyvébe – magyarázta Őszi Zoltán. – Én pedig többet is illusztráltam. Megkérdezte, hogy a közös munkánk belekerülhetne -e a megjelenő kiadványba.

S így történhetett meg, hogy a kaposvári ceruzaforgató a Deutsch mit Comicsban már megismert története a Kockásba is bekerült.

Őszi Zoltán bevallotta: kicsit félt a megjelenéstől, hiszen mégiscsak francia képregények mellé került a kaposvári grafikus munkája. Ám a fogadtatás igazolta a munkát.

A szakma végül elismerően nyilatkozott a képregényről, hiszen a képregény nem lógott ki a francia és holland grafikusok munkái közül.

– Gyerekkorom meghatározó eseménye volt, amikor először olvastam a Kockást – mondta el kérdésünkre Őszi Zoltán. – Éppen mutattam a lányomnak a kiadványt, aki ezt már nem érti. Mert manapság már annyi lehetőség van a fiataloknak, amelyekből szórakoztató történeteket olvashatnak. Akkoriban nem volt ilyen nagy választék. Örülök, hogy újraindult és én örülnék annak, ha ez hosszútávon is működne.

A kaposvári grafikus elmondta: az alkotás folyamata mindig más. Van, hogy kap egy sztorit, amelyhez a vizuális anyagot el kell készítenie. Ilyenkor a történet viszi előre a rajzolásban. – Önállóan is szoktam képregényt csinálni, mivel én rajzoló vagyok nagyon sokszor a rajzhoz illesztem a sztorit – tette hozzá. – Ha van kedvem sci-fit rajzolni, akkor az embernek ebbe az irányba megy az agya. Ha gyerek lapba dolgozom, akkor karácsony, évszakok határozzák meg a képregényt. Én alapvetően rajzolok és nekem csak a látvány után jön a szöveg.

Feltámadt a magyar képregény?

1981 és 1991 között úttörő szerepe volt a Kockás magazinnak a hazai képregénykiadásban, amelyben a francia kommunista lapcsaládhoz tartozó Vaillanttól is vettek át képregényeket. Az olvasók gyorsan megszerették a kiadványokat, amely végül ötven kiadást ért meg. A kultikus ifjúsági magazin végül 25 év után éledt fel, amellyel a szerkesztők terve, hogy több magyar grafikus munkájának is helyet adnak.

A sor élére került a kaposvári múzeumpedagógus és grafikus, illusztrátor Őszi Zoltán munkája is. Őt kontúros műveiről ismerheti meg az olvasó, amelyek gyakran karikatúra jellegűek. Hiszen ez a műfaj sem áll távol tőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában