Örök tél

2017.12.15. 21:00

Premier előtti vetítést nyerhetnek a legügyesebb diákok

Többek között egy premier előtti vetítés lehet a jutalma azoknak a középiskolás diákoknak, akik megnyerik az Örök tél című film alkotóstábja által meghirdetett online történelmi vetélkedőt.

Gy. Zs.

Az internetes megméretésre 14-18 éves diákokat várnak, akik így a verseny keretein belül ismerhetnek meg egy, a tanórákon kevésbé részletezett korszakot. Az Örök tél a szovjet GUPVI táborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, ahol megközelítőleg 250 ezer magyar szenvedett a második világháború után.

A GUPVI kényszermunkatáborokba elhurcolt magyarok közül több mint hatvanezren a Szovjetunióban lelték halálukat – áll a vetélkedő közleményében. Akik hazatérhettek a rabságból, senkinek sem szólhattak a történtekről. Az alkotók célja többek között ennek a hallgatásnak a megtörése, s hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a magyar történelem fontos korszaka iránt.

A film szerzői a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró. – A mi generációnkra vár a feladat, hogy feldolgozzuk a nagyapáinkkal, nagyanyáinkkal történteket – hangsúlyozta a felhívás szerint Köbli Norbert, az Örök tél forgatókönyvírója. – A szívügyünk és közügy is, hogy erről beszéljünk.

Mint megtudtuk, az internetes vetélkedőre 2017. december 28-ig regisztrálhatnak majd az érdeklődő osztályok a www.oroktel.hu weboldalon. A játék három fordulós lesz, mely a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával január 1-én kezdődik majd – derült ki a közleményből. Ugyanakkor a www.facebook.com/OrokTel oldalon bővebb információ is található a játékról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában