Kincsestár

2017.12.29. 15:58

Seuso kincseit csodálja Kaposvár

Kalandos utat járt be a Seuso-kincs, mire a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba érkezett. Először 1980-ban bukkant fel, ám előtte hosszú ideig a földben pihent. Hosszú pereskedés és évtizedekig tartó küzdelem után hazakerültek Magyarországra a kincsek.

Koszorus Rita

Egyenesen a németországi Wiesbadenből érkezett Kis Irene Maria, aki Szigetváron élő 92 éves édesanyjával jött el Kaposvárra, hogy láthassa a Seuso kiállítást. – Hallottuk a hírekben, hogy visszakerült Magyarországra, ami eredetileg a miénk volt – mondta Kis Irene Maria. – Mivel édesanyám már 92 éves nem tudtunk elutazni Budapestre megtekinteni, ezért figyeltük, hogy mikor érkezik Kaposvárra.

– Fantasztikus élmény volt látni a Seuso-kincseket – mondta el kérdésünkre Irene édesanyja Kiss Dánielné.

Sebestény Gyula is régóta várta a Seuso kiállítást. – Sokáig rejtegették a kincseket, nem lehetett látni őket, így természetes, hogy megnézem, ha itt vannak Kaposváron – mondta a férfi. – Hallottam róla, hogy Kaposváron is bemutatják a kiállítást, úgyhogy az interneten regisztráltam, időpontra érkeztem.

A Rippl-Rónai Múzeum kincsestermének bejáratánál nagyon sokan várták, hogy bejuthassanak a kiállítótérbe és megtekinthessék a 4. és 5. századból származó színezüst lakomakészlet kiállított darabjait. A magyar állam előbb 4,5 milliárd forint, majd 8,6 milliárd forint kompenzációs díjat fizetett a kincsek őrzési jogáért. Így a díszes lakomakészlet összes ismert darabja hazakerülhetett.

A kaposvári kiállításmegnyitón a leletegyüttesnek ideiglenes otthont adó Rippl-Rónai Múzeum igazgatója, Ábrahám Levente elmondta: az intézmény büszke rá, hogy vendégül láthatja a vándorkiállítást. Ehhez azonban számos biztonsági intézkedésre szükség volt, tette hozzá. – A Seuso-kincsek idei fogadására kialakítottunk egy kiállítóteret – mondta Ábrahám Levente. – Ez egy kincsesház, ennek megfelelően a falai különleges borítást kaptak, tehát páncélozottak.

A megfelelő hőmérsékletről és páratartalomról is gondoskodni kell. – Külön szabályozottak a vitrinek és a kiállítótér klimatikus viszonyai. Emiatt harminc embernél többen egyszerre nem tartózkodhatnak a kiállításon.

Az eddigi helyszíneken húszezres látogatószámot produkáltak, erre számítanak a somogyi megyeszékhelyen is. Hiszen már a megnyitó előtt közel kilencezren regisztráltak a kiállításra. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: az előző helyszíneken nagy érdeklődés övezte a kincseket. – A Seuso-kincs nem egyszerűen a műtárgyak pénzben kifejezhető értéke miatt kiemelkedő lelet, érdekessége messze túlmutat a megtalálásához kötődő bűnügyön – mondta Varga Benedek. – A kincs jelentőségét művészi megformálásának kifinomultsága adja, régészeti történeti tekintetben pedig ritkasága, és az ábrázolásokból nyerhető mondanivaló gazdagsága jelenti. Megjeleníti aprólékosan a késő római elit életmódját, a görög római mitológiai elemeinek továbbélését, Pannónia szellemi és anyagi világának összetettségét.

Az ünnepélyes megnyitón Oláh Lajosné, alpolgármester is megköszönte a lehetőséget, hogy Kaposvár fogadhatta a vándorkiállítást. – Köszönjük a Magyar Kormánynak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy létrejöhetett ez a kiállítás – mondta az alpolgármester. – Azt is hozzá kell tenni, hogy az önkormányzat támogatása nélkül ez nem válhatott volna valóra.

Évszázados rejtély övezi a kincset

A Seuso-kincseket valószínűleg 1976-ban titokban találta meg Sümegh József amatőr kincskereső, akinek négy évvel későbbi rejtélyes halála után az antik ezüsttárgyak is eltűntek. A páratlan ezüst edénykészlet ezután Bécsben, Londonban és New Yorkban is felbukkant. Ezután hosszas pereskedés és évtizedekig tartó küzdelem következett, majd hazakerültek a kincsek.

A magyar állam kompenzációs díjat fizetett a kincsek őrzési jogáért, ezután térhettek haza Seuso kincsei, amelyeket először a Parlamentben állítottak ki. Szeptemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy országjáró vándorkiállításon mutatja be a kormány a páratlan ezüsttárgyakat. Hat hónap alatt hat városban látogatható a kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában