Balatonőszöd

2017.12.22. 20:00

Szentestéig mindenütt felgyúlnak az ünnepi fények

Nem mindennapi adventi kalendáriummal várják a balatnőszödiek a karácsonyt. Kartonpapír helyett a településen található családi házak ablakai rejtik az adott napra vonatkozó számot. S, hogy melyik nap kinek a portáján gyúlnak fel az ünnepi fények, sorsolás útján dől el.

Koszorus Rita [email protected]

Egyre több a jelentkező az adventi kalendáriumba, mindenki részt venne az ünnepi hangulat megalapozásában. Csehi Mónika az élő kalendárium egyik szervezője elmondta: a jelentkezők a saját ízlésük szerint díszítik ki ablakaikat, a színek és formák kavalkádjának csak a fantázia szabhat határt. Volt olyan ház, ahol az ajtóra került a szám és a bejárat borult fényárba. Sok helyen az ablakpárkányt sem hagyták szabadon, sőt a mostanában divatos grincsfa is a kompozícióba került. Van olyan ház is, ahol szülő és gyermek együtt díszít, így a saját készítésű papírdíszek is felkerülnek.

– Az első évben, amikor indult akkor még babával, nagy pocakkal sétáltam végig – mesélte Antal Anita. – Tavaly vittem magammal a kislányomat. Idén pedig már úgy voltam, hogy elég nagy a gyermekem és én is tudtam készülni és vendégül látni a sétálókat.

Ugyanis nem csak a díszítésről szól az adventi kalendárium, hanem ilyenkor felkerekedik a falu apraja-nagyja és közösen járják körbe a települést egészen addig, amíg meg nem találják az aznapi ablakot. Itt aztán a háziak harapnivalóval és meleg itallal látják vendégül az ünnepi lázban égő csoportot. – Van egy mag, akik mindig jönnek – mondta Antal János, polgármester. – Olyankor kevesebben vagyunk, amikor lebetegednek gyerekek. Mert máskor jönnek rollerrel, kerékpárral, vagy éppen gyalogosan.

– Ez egy nagyon szép dolog és ezzel már hagyományt teremtettünk – mondta Csehi Tamás, akinek a hetes szám jutott idén. – Egy ilyen pici faluban nagyon sokan összejövünk. Nagyon összetartó az őszödiek közössége, mert fiatalok és idősebbek is megmozdulnak ilyenkor.

– Elsősorban azért fontos mert nagyon közösségkovácsoló, – mondta Farkasné Valkó Diána, az egész mozgalom ötletgazdája. –Ilyenkor az emberek jobban megismerik egymást és felkészít az ünnepekre. Az a legjobb, hogy együtt van a társaság.

Mások szerint az is jó dolog, hogy kimozdulnak a lakás négy fala közül a friss levegőre. De az idei adventi séták sorában arra is volt példa, hogy a felderítő akció alkalmával ismerkedtek meg egy új őszödi lakossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában