Vastagabb zseb

2017.12.10. 11:30

Többet visznek haza jövőre a somogyi dolgozók

Két számjegyű béremelés és dolgozóbarát kafetéria: az érdekvédők szerint jó esély van arra, hogy 2018-ban érezhetően többet visznek haza a somogyi dolgozók. A munkaerő-hiány amúgy is egyre inkább óvatossá teszi a munkáltatókat, s szakértők úgy látják: csak érdemi béremeléssel lehet megtartani az alkalmazottakat.

Harsányi Miklós

– Szövetségünk szervezeteihez csaknem 60 cég tartozik megyénkben, ahol közel tízezer somogyi dolgozik – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke. – Jövőre nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér és 12 százalékkal nő a garantált bérminimum. Rövidesen élesbe fordulnak a bértárgyalások, s az már egyértelműen látszik: számos somogyi cégnél kifejezetten büszkék arra, hogy minimálbéren nem foglalkoztatnak egyetlen dolgozót sem. Egyszerűen rosszul cseng egy üzleti megbeszélésen, ha kiderül: a munkásoknak a legalacsonyabb fizetést adják. S persze a cégvezetők tökéletesen tisztában vannak azzal is: manapság a 35 év alatti dolgozók könnyedén munkahelyet váltanak, ha jobb ajánlatot kapnak. Szerintem van alapja az érdemi bérnövekedésnek: sok somogyi cég csúcsra jár, alig győzik teljesíteni a megrendelést, nyilván ez a bevételi oldalon jelentkezik, tehát van miből osztani. S nem árt újra nyomatékosan felhívni a figyelmet arra: a szakképzett munkaerő iránt hallatlanul nagy a kereslet Somogyban, s aki jövőre is biztonságban akarja tudni vállalkozását, bölcsen teszi, ha legalább két számjegyű béremelés mellett dönt.

Bér, kafetéria, prémium: ezek összességében 2018-ban átlag 15 százalékkal emelkednek a kaposvári Lakics Kft-nél. Lakics László cégtulajdonos-ügyvezető igazgató közölte: náluk egyetlen minimálbéres dolgozó sincs. Két takarítónőt foglalkoztatnak, ők is a jogszabályban előírt összegnél többet visznek haza. A kazsoki Bos-Frucht Kft. telephelyeén 150 embernek biztosítanak megélhetést, közel 10 százalékuk minimálbért keres.

– A törvényi kötelezettségnek eleget teszünk, s úgy tervezzük, hogy a kötelező mértéken felül további három százalékos b

éremelést adunk munkatársainknak 2018-ban – hangsúlyozta Bakos Gábor állattenyésztési igazgató. – Idén érezhetően jobb évet zárunk az előző évinél, s reméljük, hogy jövőre legalább ez az állapot marad vagy még jobban alakulnak a mutatóink. Egy vállalkozás életében nagyon fontos a beruházás, de szerintem legalább ennyire lényeges a bérfejlesztés, a dolgozók anyagi megbecsülése. Cégünknél jelenleg közel 240 ezer forint az átlagbér.

Martzy Ferenc, a siófoki Martzy Pékség tulajdonosától tudjuk: a pékségben alkalmazott 85 dolgozó csaknem 70 százaléka a szakmunkásoknak járó garantált bérminimumot kapja. Már javában zajlik a 2018-as tervek előkészítése, s a cégvezető úgy kalkulál: a kötelező béremelés felett további 7-8 százalékos keresetfejlesztésre is nyílik lehetőség. A Balaton parti vállalkozó szerint fontos feladat a munkaerő megtartása és a zökkenőmentes termelés biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában