kincsek

2018.01.05. 16:34

Az ötezredik látogatót köszöntötték a Seuso-kiállításon

Az ötezredik látogatót köszöntötték a Seuso-kincsek kaposvári vándorkiállításán, a nyugdíjas balatonboglári házaspárt megajándékozták a tárlat szervezői és az önkormányzat. 

K.G.

Korán kelt, hogy Kaposvárra utazhasson Csapó Árpád és felesége. Izgalommal várták a Seuso-kiállítás megtekintését. Már a bejáratnál meglepetés fogadta őket, mert ők lettek a december 29-én nyílt kiállítás ötezredik látogatói. – Nagyon fontos volt, hogy lássuk, mert magyarok vagyunk, és ez a mi kincsünk! – mondta meghatottan Csapó Árpádné. – Éppen ilyen csodára vártunk, már nagyon kíváncsiak voltunk rá!

A nyugdíjas pedagógus házaspár Balatonboglárról érkezett. Negyven éven át tanítottak a helyi általános iskolában. A férj magyar nyelvre és irodalomra oktatta a diákokat. Idős korukban is minden alkalmat megragadnak a művelődésre. A kiállításról már előzetesen sokat megtudtak Nádorfi Gabriella régésztől, aki balatonboglári születésű.

A házaspárt maga Seuso kalauzolta, vagyis a kincsek egykori tulajdonosát megformáló, tógába öltözött múzeumi munkatárstól kaphattak ismereteket a leletegyüttesről. Előtte azonban értékes könyvajándékokat vehettek át Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől és Ábrahám Leventétől, a megyei múzeum igazgatójától.

– A Nemzeti Múzeummal közösen rendezett vándorkiállítás az egyik legsikeresebb az életünkben, három hét alatt még soha nem produkáltunk ekkora látogatottságot – mondta Ábrahám Levente. – Már a megnyitás előtt 8300 regisztrációt fogadtunk. Néhány nap alatt elértük az ötezres létszámot, és már túl vagyunk a tizenhatezredik bejelentett látogatón. A végső látogatószámot 20-22 ezerre becsüljük. A nagy tömeget egy bejelentkezési rendszerrel vezényeljük le. Nincs sorban állás, bár néhány panasz érkezett, amikor a sok hívás miatt munkatársaink nehezen vették fel a telefont.

Elfogytak a helyek, de jöhetnek a látogatók

A kiállítás szervezői közleményeben tudatták, hogy habár az előjegyezhető helyek szinte teljesen elfogytak, a szervezők kérik, hogy a látogatók nyugodtan érkezzenek a kiállítás megtekintésére, mert csupán kisebb várakozás után, de mindenki be tud jutni. A visszajelzések szerint a látogatóknak páratlan élményben van részük.

Seuso-leletek 14 nagyméretű ezüst tárgya összesen 68,5 kiló súlyú. A kincs a késő római kori leletek közül az első háromba tartozik az 52 milliárd forint összértéke alapján, esztétikai értéke azonban felbecsülhetetlen, mert jól példázza Pannónia kifinomult ötvösművészetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában