kincsek

2018.01.05. 16:34

Az ötezredik látogatót köszöntötték a Seuso-kiállításon

Az ötezredik látogatót köszöntötték a Seuso-kincsek kaposvári vándorkiállításán, a nyugdíjas balatonboglári házaspárt megajándékozták a tárlat szervezői és az önkormányzat. 

K.G.

Korán kelt, hogy Kaposvárra utazhasson Csapó Árpád és felesége. Izgalommal várták a Seuso-kiállítás megtekintését. Már a bejáratnál meglepetés fogadta őket, mert ők lettek a december 29-én nyílt kiállítás ötezredik látogatói. – Nagyon fontos volt, hogy lássuk, mert magyarok vagyunk, és ez a mi kincsünk! – mondta meghatottan Csapó Árpádné. – Éppen ilyen csodára vártunk, már nagyon kíváncsiak voltunk rá!

A nyugdíjas pedagógus házaspár Balatonboglárról érkezett. Negyven éven át tanítottak a helyi általános iskolában. A férj magyar nyelvre és irodalomra oktatta a diákokat. Idős korukban is minden alkalmat megragadnak a művelődésre. A kiállításról már előzetesen sokat megtudtak Nádorfi Gabriella régésztől, aki balatonboglári születésű.

A házaspárt maga Seuso kalauzolta, vagyis a kincsek egykori tulajdonosát megformáló, tógába öltözött múzeumi munkatárstól kaphattak ismereteket a leletegyüttesről. Előtte azonban értékes könyvajándékokat vehettek át Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől és Ábrahám Leventétől, a megyei múzeum igazgatójától.

– A Nemzeti Múzeummal közösen rendezett vándorkiállítás az egyik legsikeresebb az életünkben, három hét alatt még soha nem produkáltunk ekkora látogatottságot – mondta Ábrahám Levente. – Már a megnyitás előtt 8300 regisztrációt fogadtunk. Néhány nap alatt elértük az ötezres létszámot, és már túl vagyunk a tizenhatezredik bejelentett látogatón. A végső látogatószámot 20-22 ezerre becsüljük. A nagy tömeget egy bejelentkezési rendszerrel vezényeljük le. Nincs sorban állás, bár néhány panasz érkezett, amikor a sok hívás miatt munkatársaink nehezen vették fel a telefont.

Elfogytak a helyek, de jöhetnek a látogatók

A kiállítás szervezői közleményeben tudatták, hogy habár az előjegyezhető helyek szinte teljesen elfogytak, a szervezők kérik, hogy a látogatók nyugodtan érkezzenek a kiállítás megtekintésére, mert csupán kisebb várakozás után, de mindenki be tud jutni. A visszajelzések szerint a látogatóknak páratlan élményben van részük.

Seuso-leletek 14 nagyméretű ezüst tárgya összesen 68,5 kiló súlyú. A kincs a késő római kori leletek közül az első háromba tartozik az 52 milliárd forint összértéke alapján, esztétikai értéke azonban felbecsülhetetlen, mert jól példázza Pannónia kifinomult ötvösművészetét.

Ezek is érdekelhetik