szőlőmetszés

2018.01.10. 18:34

Csattognak az ollók, hullanak a vesszők a Balatonnál

Csattognak az ollók, hullanak a vesszők a Balatonnál – megkezdődtek a szőlőmetszések a Dél-Balatoni borvidéken. A gazdák remélik, nem lesz már kemény tél.

Góz Lilla

Csattognak az ollók, megkezdődtek a szőlőmetszések a Dél-Balatoni borvidéken. Az enyhe téli idő kedvez a munkálatoknak, a gazdák pedig abban bíznak, hogyha eddig nem volt, már ezután sem lesz kemény a tél. A nagyobb fagyok ugyanis komolyan károsíthatnák a vesszőket.

Csattognak az ollók, hullanak a vesszők a Balaton Agrár Zrt. ordacsehi ültetvényében. Közel 35 hektár királyleánykát metszenek. Jelenleg tizenketten dolgoznak. Horváth József gyerekkora óta metszi a szőlőt. Azt mondta: átlagban 3-4 szálvesszőt hagynak és 4 csapot tőkénkét. – Jobb ilyen időben dolgozni, mint a mínusz húsz fokban, az ollók is gyorsabban csattognak, könnyebb haladnunk – tette hozzá.

A tavalyi év a szőlőtermést tekintve egy jó évnek számított. Boskovics József, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője azt mondta: a vesszők állapota remek, jól beértek, ami köszönhető a szép ősznek. – Nem tapasztaltunk fagykárt, s kártevők okozta problémák sem látszanak a vesszőkön – emelte ki.

De nem csak a metszés, hanem egyéb szőlészeti munkák is zajlanak az ordacsehi vállalatnál. 37 hektáros chardonnay ültetvényt számolnak fel, továbbá új ültetvény létrehozását tervezik. A szakemberek azt remélik: tartós zord időjárás már nem lesz a télen, amely károsíthatná a vesszőket. A metszésekkel a tervek szerint március elejére végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában