Vigyázat

2018.01.17. 18:20

Felkészülnek a cégek: hamarosan súlyos bírság járhat adatvédelmi szabálytalanságért

Az egységes uniós adatvédelmi törvény életbe lépése után a magyar vállalkozásoknak is úgy kell kezelniük a rájuk bízott adatokat, akár a bankoknak.

K.G.

Nemcsak arról van szó, hogy ne jussanak illetéktelen kezekbe, de ezentúl adatot tárolni csak okkal, jogalappal és határidővel lehet. Ellenkező esetben súlyos bírsággal néz szembe a cég. Ez minden vállalkozást érint, hiszen a saját dolgozóiknak is vannak személyes adataik.

Előadásokat szervezett a megyei vállalkozóknak a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK), hogy tájékoztassa őket az új, európai uniós egységes adatbiztonsági szabályozásról (GDPR). Már hatályos, de a mulasztásokat csak május 25-től büntetik, komoly kihágás estén akár 20 millió eurós bírsággal is, hangzott el a fórumon.

Varga József, a SKIK elnöke hangsúlyozta: új szemlélettel kell az adatkezeléshez viszonyulni. Hirsch Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) munkacsoport vezetője kifejtette: bár a magyar adatvédelmi törvény is szigorúnak mondható, most a vállalkozásoknak meg kell alkotniuk a saját adatkezelési szabályozásukat, ebből a célból pedig szakemberhez, elsőként jogászhoz kell fordulniuk. A szabályozás nemcsak az elektronikus, hanem a papír alapú adatokra is vonatkozik.

A kis cégeknek ugyanolyan komoly a kihívás, mint a nagyoknak, bár a nagyok több adatot tárolnak, hívta fel a figyelmet erre Borbély Imre, az EURO-PROFIL adatvédelmi hivatalnoka és tanácsadója. Hozzátette: rendkívül sok teendője lesz a vállalkozóknak, és aki most nem áll neki, félő, hogy nem készül el májusra. A határidő lejárta után ugyan nem büntetnek automatikusan a hatóságok, de nagyobb a veszélye, hogy egy cég egy egyszerű ellenőrzés vagy adatvédelmi incidens során előtérbe kerül.

Weisz János, a Nexon Kft. egyik igazgatója arról beszélt, hogy a cégek olyan szoftvereket alkalmazzanak, amelyek megfelelő adatbiztonsági megoldásokat tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában