Szövevény

2018.01.16. 09:00

Sokkolta a roma diákot a könyvtárba zárás

Bezárták a gyermekét a nevelői könyvtárba, bántalmazták a pedagógusok és kiközösítették a lábodi iskolában– ezzel a panasszal fordult lapunkhoz egy rinyabesenyői édesanya. A vádakkal az iskola igazgatóját illette, aki lapunknak tagadta, hogy így történt volna.

Kovács Gábor

A család az otthonában fogadott minket, és panaszkodtak az iskolára. Roland, a 11 éves fiú a mellén összefogta a pulóverét, úgy mutatta, hogyan ragadta meg az igazgató. Az anya hozzátette: a fiú fél iskolába menni, ezért otthon maradt néhány napig. Szerinte már három éve megy a huzavona, azóta fegyelmezik a gyereket az iskolában.

– A fiam csintalan, mozgékony, de orvos nem bizonyította be, hogy rosszabb lenne, mint a hasonló korú gyerekek – érvelt az édesanya, Orsós Katalin. – Fegyelmi eljárással mégis ki akarják zárni az iskolából, és akkor Kutasra, vagy Nagyatádra kell iskolába mennie, 25 kilométerre.

Arra a kérdésre, hogy mi rosszat tett, Roland elmesélte, hogy verekedett egy iskolatársával, aki beszólt neki. Hozzátette, hogy a másik fiú ütött először, ő azonban nem maradt adósa. Ez így „logikus”, ezzel a megjegyzéssel bólogatott erre a család. Laci, Roland magas, erős testalkatú bátyja azt dörmögte, hogy szerinte miatta szálltak rá az öccsére a tanárok.

A lábodi Kóta Lajos Általános Iskolában határozottan cáfolták az elhangzott vádakat, de azt elismerték, Rolandnak valóban a könyvtárban kellett maradnia.

– Egy rendkívül verekedős, agresszív gyerekről van szó, akit muszáj volt az egyik szünetben elválasztanom a többiektől, mert nekik ment és ütötte-vágta őket – válaszolta kérdésünkre Dominkó János igazgató. – Azt mondtam neki, hogy most itt maradsz, és csak a tanórákra fogsz belátogatni. Nem zártam be, csak felszólítottam, hogy ott foglaljon helyet, ne vegzálja a többieket.

Az igazgató hangsúlyozta: az anya nem akarja elfogadni a tényeket, homokba dugja a fejét, és minden verekedésre azt mondja, hogy véletlen volt. Az igazgató szerint Roland egyszer megharapott egy gyereket. – Persze arra is volt szülői magyarázat: megbotlott, és véletlenül harapott. Más is van Roland bűnlajstromán: egyszer a nyakánál fogva rántott le a földre egy diákot, máskor a nadrágot húzta le egy fiúról, hogy megszégyenítse – sorolta Dominkó János, aki azt rágalomnak tartja, hogy a fiút bántalmazta volna.

– Ha panaszuk van, adják be írásban a megfelelő fórumon – tanácsolta az igazgató. – Fegyelmi bizottságot hoztunk létre a nevelőtestület tagjaiból. Már tavaly is eljutottunk idáig, de akkor kapott még egy esélyt a fiú. Most azonban le kell zárni ezt az ügyet, mert a gyerek veszélyes a többiekre.

Azóta megtörtént a fegyelmi tárgyalás, és Rolandot kizárták az iskolából. Orsósék szerint felajánlották, hogy válasszanak másik sulit, de tudomásuk szerint erről a Klik dönt majd.

Kérdezősködtünk Lábodon és Rinyabesenyőn, de konkrét gyermekbántalmazási ügyekről senki sem hallott. Orsós Katalinék szomszédnője sem tud ilyenről, az ő gyermekei alsósok. Az autóút közepén egy a mobiltelefonját nyomkodó férfi azt mormogta, hogy kinézi a tanárokból, képesek lennének ilyesmire. A nyikorgó biciklivel érkező Orsós József szerint a lábodi iskolában nincs gyerekverés, ehelyett a tanárok inkább szólnak a szülőknek, hogy otthon fegyelmezzék meg a gyerekeket, ha kell.

Egy verekedés biztosan történt, erről számolt be egy másik anyuka, Pénzes Zsuzsa Klára. Az ő fiát a vécében felpofozta és hátba vágta két nyolcadikos. A gyermeke ugyanis Facebook-üzenetben „beszólt” a nagyfiúknak, bár állítólag valaki más írt a gyerek nevében. Azóta mindenesetre törölték a Facebook-profilt, de az anyának az a kérése, hogy vigyázzanak jobban a diákokra a vécében a tanárok.

 

Fotó: Muzslay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában