változás

2018.01.31. 14:00

A halastavakon is kötelező állami horgászjegyet váltani

Január elsejétől már a halgazdálkodási létesítményeken, halastavakon történő horgászat esetén is kötelező állami horgászjegyet vagy turista állami horgászjegyet váltani – hívta fel a horgászok figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Fontos tudni: a jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól.

Harsányi Miklós

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke hangsúlyozta: az előírások egyértelműen rögzítik a tótulajdonosok, illetve a horgászok kötelezettségét. Aki ezt megszegi, jelentős büntetéssel számolhat.

– Ha a tótulajdonos engedélyezi  a horgászatot, akkor kötelező kiváltani az állami horgászjegyet – mondta. – Az előírások betartását egy országos hatáskörű csoport vizsgálja, s nyilván a következő időszakban is újabb ellenőrzéseket szerveznek.

A Nébih arról is beszámolt: nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – víztérkóddal rendelkező vizek – az állami vagy turista állami horgászjegy mellett a halgazdálkodásra jogosult által kiadott területi jegy megváltása is szükséges. S a – jogszabályi előírásokon túl – a halgazdálkodásra jogosult által meghatározott feltételek betartása is kötelező. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – nincs víztérkódja és nem halastó – az állami vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet horgászni, illetve onnan elvinni csak idegenhonos halfajokat lehet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kitért rá: hogy a jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő úgynevezett horgásztavak sem mentesülnek.

–  A megtévesztő, túlzottan kecsegtető hirdetéseket érdemes kétkedve fogadni – hívta fel a figyelmet a hivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában