Fiad

2018.01.10. 11:30

Háromdimenziós nyomtatóval hallókészülékek alkatrészeit gyártják

A kis somogyi zsáktelepülésen 3d-s nyomtatóval gyártják majd hallókészülékek illesztékeit, és fűrészüzemet is alapítottak. Különleges ötletetekkel szüntették meg a munkanélküliséget a faluban szociális szövetkezetek segítségével.

Kovács Gábor

Sivított a fűrész, darabolta a feketefenyőt és erdeifenyőt az új fiadi fűrészüzemben. Nagy volt a zaj, és szállt a fűrészpor, de a munkások elégedettek. A munkanélküliségből vezetett az útjuk a fűrésztelepre. Torma József postás volt Igalban és Kisbárapátiban, de dolgozott már fával.

– Megbirkózunk vele! – jelentette ki magabiztosan Fábián Attila is, akinek az eredeti szakmája géplakatos, de a vasútnál is alkalmazták már. – Jó munka ez, mert itt van helyben. A zaj és por nem zavaró, mert van védőfelszerelésünk. A balesettől nem félünk, mert gépkezelésből kioktattak bennünket.

Sikeres próbaüzem zajlott, a gépek beállítása után hamarosan megkezdődhet a termelés. Két évbe telt, amíg sikerült tető alá hozni az üzemet. A közfoglalkoztatottak létszámát folyamatosan csökkenteni kellett, és ez az egyik megoldás, magyarázta Gyurik Attila polgármester. Két szociális szövetkezet alapítottak, ahová átkerültek a dolgozók. Az egyik helyi szociális szövetkezet foglalkozik gombatermesztéssel és a faüzemmel. Gombával kezdték, be is vált, de a felvevő piacoktól messze vannak. Emiatt a szállítási költség elvinné a hasznot, ezért csak 40-50 kilométeres körön belül értékesítik a laskagombát, emiatt egyelőre elmaradt a remélt haszon.

Ezért kezdtek gondolkodni azon, hogy a gomba mellett mit tudnának még helyben csinálni. Így jött a fűrészüzem ötlete. A környékbeli erdőkből származik a fa, amit a SEFAG-tól vesznek át. Egyszer használatos raklapokat gyártanak belőle, speciális méretben. Az erősített, több tonna terhelést kibíró raklapok értékesítésére már szerződést is kötött az együttműködő partnerük. A fűrészüzem megvalósításához pályázaton nyertek 57 millió forint támogatást. A dolgozók már állományban vannak, ez már nem közfoglalkoztatás, rendes fizetést kapnak, egyelőre minimálbért, ami a teljesítmény függvényében feltehetően nőhet majd, tudtuk meg a vezetőktől.

A 150 lelkes Fiadon nyolc férfinak ad munkát az új fűrészüzem, nyolc nő pedig egy másik helyi szociális szövetkezet segítségével talált különleges munkát. Nagyothalló készülékek fülillesztékét gyártják, hamarosan három dimenziós nyomtatással.

– Az illesztéket előkészítjük: polírozzuk, lefaragjuk, lecsiszoljuk, utána belakkozzuk, aztán tesszük az UV-gépbe, ahol megköt – mutatta az egyik dolgozó, a 27 éves Kósáné Bogdán Veronika. – Megnézzük a kész illesztéket, hogy van-e hibája vagy nincs, ha van, akkor újra elkészítjük, ha nincs, akkor postázzuk a megrendelőnek. Egy éve dolgozom itt, jó a hangulat és segítünk másokon.

Néhány hónap múlva hat gyártó munkásra bővül a létszám, és egy logisztikussal és egy művezetővel is kiegészülnek. A hallókészülékeket megrendelésre készítik, az ország minden pontjáról érkezhet megrendelés. Ehhez a hallásvizsgáló centrumokban a páciensek füléről személyre szabottan leveszik a mintát. Abból készítenek három dimenziós fájlokat, amelyeket interneten megküldenek Fiadra, és megkapja a háromdimenziós nyomtató. Így készülhetnek a legmodernebb technológiával a hallókészülékek alkatrészei a somogyi kistelepülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában