Kaposvári Egyetem

2018.01.19. 11:00

Használható tudást ad a hallgatóknak a gazdaságtudományi kar

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán megszerzett tudás nem csupán ahhoz nyújt biztos alapot, hogy az itt végzett szakemberek elhelyezkedjenek a munka világában, hanem arra is, hogy tudásukat, kutatásaikat tovább mélyítsék a doktori iskolában.

Koszorus Rita

Bodorné Kovács Ildikó elsőéves doktoranduszhallgató a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolában, korábban a pénzügy mesterszakon és pénzügy-­számvitel szakon is a Kaposvári Egyetemen végzett. Számára nem volt kérdés, hol fogja megkezdeni felsőfokú tanulmányait.

– Az állapotomból is adódóan nem szerettem volna messzire menni – mondta a doktori iskola hallgatója. – Mivel kerekes székes vagyok, számomra fontos, hogy az egyetem közel legyen. Azt pedig tudtam, hogy használható szinten akadálymentesített az intézmény.

Bodorné Kovács Ildikó korábban a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületénél dolgozott, s könyvelői végzettséggel vágott neki az egyetemnek.

– Így a számvitelhez volt kötődésem és ezért választottam a Kaposvári Egyetemet – tette hozzá Bodorné Kovács Ildikó. – A mozgássérültüggyel ma is foglalkozom, hiszen itt kari fogyatékosügyi koordinátor vagyok. – Egy kihívás az életemben, hogy majd katedrára állhatok. Örömmel várom ezt a lehetőséget is, ha sikerülne, hogy nem csak leadok egy órát, hanem elhivatottan, eredményesen tudnék oktatni, az valóban egy vágyálom beteljesülése lenne – összegezte a doktoranduszhallgató.

Kovács Kristóf városmárka-referensként dolgozik a kaposvári városházán, s szeptembertől a Kaposvári Egyetem PhD-hallgatója. – Az alapdiplomámat Pécsett szereztem, viszont kézenfekvőnek tűnt a Kaposvári Egyetemen elkezdeni a doktori képzést – mondta a fiatal szakember. – A döntés legfőbb apropója, hogy szerettem volna komolyabb tudományos alapot is biztosítani a munkámnak.

Kovács Kristóf hozzátette: mielőtt kiválasztotta volna az oktatási intézményt, természetesen már jól ismerte, de a hallgatóként tapasztaltak alapján is jó döntésnek tartja.

– Nagy lehetőség olyan szakemberektől tanulni, mint amilyenek a Kerekes Sándor professzor úr által vezetett doktori iskola oktatói – mondta a PhD-hallgató. – Olyan ismereteket adnak át, amelyeket nemcsak a disszertációnk megírásakor hasznosíthatunk, de esetemben a mindennapi munkát is elméleti keretbe foglalja. Nem is szimpla lexikális tudásanyag ez, hanem egyúttal a közgazdaságtan egy korszerű szemléletével is lehetőségünk nyílik megismerkedni.

A városháza városmárka-referense azt is elmondta: jövőjét természetesen Kaposváron képzeli el, hiszen szereti a várost, ezért fontosnak tartja, hogy a hivatali munkájával hozzájáruljon annak gyarapodásához.

Adóhivatalba a Kaposvári Egyetemről

A pénzügy és számvitel alapszak ugyan most már csak magas pontszám mellett reális esély, ám ennek ellenére sokakat érdekel a számok világa.

Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense is a Kaposvári Egyetemen diplomázott. – Kaposvárra jártam középiskolába, és nem akartam másik városba menni – mondta a Gazdaságtudományi Kar egykori hallgatója. – Több ismerősöm is a Kaposvári Egyetemre járt, meg voltak elégedve a színvonallal, ezért én is ide jelentkeztem.

Poszovácz Gabriella hozzátette: a diploma jól kiegészítette a középiskolai évek során szerzett szakmai alapismereteit. Igaz, az államvizsga után nem helyezkedett el azonnal, ám végül a későbbiekben tökéletesen tudta hasznosítani a Kaposvári Egyetemen szerzett tudást. – Három évet töltöttem külföldön és hazatérve a NAV-nál helyezkedtem el, jelenleg is itt dolgozom sajtóreferensként.

Poszovácz Gabriella szerint a kaposvári diploma mindenképpen piacképes, és mint emlékezett, nagyon jó volt az egyetemi évek alatt, hogy figyelembe vették a hallgatók igényeit.

Egyetemi segítség a vállalkozóknak

Nem lehetetlen küldetés innovatívvá tenni egy kisvállalkozást; a Kaposvári Egyetem öt alkalomból álló vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozatot indít január 25-én, amelynek keretében az érintettek első kézből kaphatnak a versenyképességet szolgáló gyakorlati tanácsokat.

A Gazdaságtudományi Kar által szervezett work­shopsorozat célja, hogy a vállalkozó kedvű fiatalok, valamint a kisvállalkozások képviselői hasznos ismeretekhez jussanak. – Somogy megye az alacsony tudás- és technológiai intenzitású régiók közé tartozik. Ezen szeretnénk változtatni a program sorozattal – mondta dr. Szigeti Orsolya, a kar dékánja. – Az elérhető támogatási és képzési lehetőségeket, a könnyen alkalmazható webdizájn- és közösségimédia-megoldásokat, a fenntartható üzleti modellek alternatíváit elismert szakemberek hozzák közelebb a kisvállalkozásokhoz.

Milyen innovációs megoldások léteznek, amelyek egy kisvállalkozásban is könnyen alkalmazhatók – erre a kérdésre is választ kapnak azok, akik ellátogatnak az első alkalomra január 25-én. – Arra törekedtünk, hogy az üzleti életben sikeres embereket hívjunk – mondta dr. Szigeti Orsolya. – Olyan vendégeket, akik saját gyakorlati tapasztalataikat tudják megosztani. Elsőként Donáth Fruzsina érkezik, aki négy év alatt megtízszerezte az általa vezetett Mall.hu árbevételét, s ezzel a cég dobogós szereplővé vált a magyar piacon.

A workshopsorozat témából pedig egy e-learning-tananyag is elkészül a Kaposvári Egyetemen. Az első alkalom időpontja és helyszíne: 2018. január 25. 10 óra, Kaposvári Egyetem, Rektori Tanácsterem.

Újra kitárták a campus ajtaját

Jóllehet még javában tartott a vizsgaidőszak a Kaposvári Egyetemen, a januári nyílt napra rengetegen voltak kíváncsiak. A képzések után mintegy kétszázan érdeklődtek. A felvételi jelentkezés előtt álló fiatalokat Szávai Ferenc rektor köszöntötte.

– Örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek hozzánk – mondta az egyetemi vezető, ez azt jelenti, hogy önök komolyan érdeklődnek a Kaposvári Egyetem iránt. Azt mondhatom, hogy jöjjenek bátran, mi egy hallgatóbarát intézmény vagyunk, egy csodálatos campusszal – emelte ki. Szávai Ferenc hozzátette: az egyetem előkelő helyen szerepel országos ranglistákban is, amely az oktatók, tanárok munkáját dicséri.

Az eseményen az Agrár- és Környezettudományi Kart prof. dr. Tossenberger János kutatásfejlesztési- és innovációs rektorhelyettes, a kar dékánja és dr. Áprily Szilvia dékánhelyettes mutatták be. A Gazdaságtudományi Kar képzéseiről dr. Berke Szilárd megbízott dékánhelyettes tájékoztatta az érdeklődőket.

Simonné dr. Pallós Piroska a Rippl-Rónai Művészeti Kar által kínált lehetőségeket ismertette a felvételi előtt állók számára. A Pedagógia Kart pedig dr. Gombos Péter dékánhelyettes előadása során ismerhették meg az érdeklődők.

A fiatalok többsége célirányosan érkezett a nyílt napra. – A Gazdaságtudományi Kar érdekel minket, de tájékozódunk a kollégiumról is – mondta Gulyás Liliána. – Vannak ismerősök, rokonok is akik ide jártak, úgyhogy már hallottam róla.

A többség a környező településekről érkezett az intézménybe. – Azért érdekel a Kaposvári Egyetem, mert itt lakom a közelben és célszerű lenne idejárni – mondta Bán Márton.

– A Rippl-Rónai Művészeti Kar képzései érdekelnek, eddig nem sok mindent tudok róla, úgyhogy azért is jöttem el, hogy informálódjak a lehetőségekről – tudtuk meg Horváth Liliánától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában