sosem késő elkezdeni

2018.01.16. 16:30

Jóval több önálló vállalkozó volt tavaly Somogyban, mint négy éve

Jelentősen nőtt az elmúlt pár évben az önálló vállalkozók száma Somogy megyében, legalábbis csaknem 1300 ilyen besorolású vállalkozóval többet tartottak tavaly számon, mint négy évvel korábban.

Gyeszát Zsolt

Ebbe a csoportosításba mind az egyéni vállalkozók, mind pedig a vállalkozói igazolványhoz nem kötött gazdasági tevékenységet folytató, külön adószámmal rendelkező magánszemélyek, például a szellemi szabadfoglalkozásúak is beletartoznak – tudtuk meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunknak megküldött tájékoztatásából kiderült: míg 2017 szeptemberében 45 ezer 849 önálló regisztrált vállalkozót tartottak nyilván a megyében, addig 2013. azonos időszakában 44 ezer 575-öt. Vagyis négy év tükrében az látszik, hogy 1274 önálló vállalkozóval bővült a lista, habár nem egyenes arányú a növekedés évekre lebontva.

Az önálló vállalkozók teljes listájának jelentős részét azonban az ipar és a kereskedelem területei adják. Jelenleg a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara 10 ezer 639 egyéni vállalkozást tart nyilván – tudtuk meg nemrégiben a kamarától.

Vannak is új belépők többek között az ipar területén. Tavaly tavasszal lett egyéni vállalkozó Kálmán Ferenc Lengyeltótiban, előtte több mint 23 évig alkalmazottként dolgozott. Mint kérdésünkre elmondta: részben egy személyes történet áll a változás hátterében. Az elmúlt év elején, néhány rövid munka nélkül töltött hónap alatt fogalmazódott meg benne, hogy saját lábra áll – tudtuk meg az 53 éves szakembertől, aki fémmegmunkálással, többek között lakatos munkákkal foglalkozik. Fokozatosan szerezte be a szakmájához szükséges gépeket, melyekkel egyedül dolgozik. Tavaly több hónapig támogatást is kapott, hiszen nyert egy, a kezdő vállalkozókat segítő pályázaton. Maga is érzi a szakemberhiányt, hiszen egyre többen felkeresik különböző feladatokkal. Éppen ezért bizakodó a jövőt illetően.

Ezek is érdekelhetik