Helyi közélet

2018.01.22. 16:24

Lenyűgöző volt a felhozatal a füredi bormustrán

A 49 fehér és a 47 vörös boron kívül 16 rozét, s hét direkt termő bort is beneveztek a 17. kaposfüredi bormustrára: a helyi termelőkön kívül magyaregresi, hetesi, zselickislaki és várdai szőlősgazdák is vállalták a megméretést.

Harsányi Miklós

– A vártnál is kiválóbb eredmények születtek a 17. bormustrán, nem volt könnyű dolga a nyolc tagú zsűrinek – mondta Kurucz János, a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesületének elnöke. – Nagyon jó évjárat volt a 2017-es idény, sokak szerint a gazdák gondosságán túl ebben az időjárásnak is döntő szerepe volt. Akkor sütött a nap, amikor kellett, s akkor hullott az eső, amikor arra leginkább szükség volt.

– Közösségünk összefogásának eredménye a bormustra, mely bemutatkozásra éppúgy lehetőséget teremt, mint a megméretésre: s arra különösen büszkék vagyunk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek – tette hozzá Kurucz János. – Az első találkozón még alig 15-en gyűltünk össze, most 18 hegyközségből 51 borász nevezett. Jól mutatja az érdeklődést, hogy három éve már kinőttük a kultúrházat és a füredi sportcsarnokban láttuk vendégül a résztvevőket.

A 23 arany és a 41 ezüst minősítésen kívül 30 bronz született. Az egyes kategóriák legjobb nedűi kapták a nagy aranyérmet: ezzel jutalmazták a vörösboroknál Mészáros Zoltán kaposfüredi zweigelt-oportó-merlot cuvée borát. Ojtó Szilárd (Ivánfa-hegy) chardonnay-ja a fehér, míg a rozénál az igali Kreka Bálint kékfrankos rozéja érte el a legjobb eredményt,  a direkt termő kategóriában a kaposhomoki Varga Lórántné Izabella bora kapta a díjat.

A támogatók is több elismerést ajánlottak fel. A Desedai Horgászok Bora különdíjat Mészáros Zoltánnak ítélték, a Somogyi Hírlap vándorserlegét Ojtó Szilárd kapta, a Főnix Nagyasszonyok elismerését Kurucz Jánosnak adták. A kaposfüredi részönkormányzat különdíját – a legjobb helyi nedűnek  járó elismerést – Kelemen Sándor kaposfüredi szőlősgazda nyerte el Ezerfűrtű-Bianka borával.

– A füredi bormustra a szokásos év eleji programsorozat nyitánya volt – folytatta Kurucz János. – Februárban Töröcskén, utána Toponáron szerveznek borversenyt a szőlősgazdáknak. S társaimat elégedettséggel tölti el, hogy a kaposvári találkozó lassan már a térség egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát és ami különösen lényeges, hogy a fiatalabbak is szívesen jönnek a találkozóra.

Százhuszonöten vettek rész a díjátadó gálán

– Újabb szőlősgazdák, baráti csoportok érkeztek a rendezvényünkre – mondta Kurucz János. – A kaposváriakon kívül magyaregresi, mernyei, várdai, jutai, hetesi, kaposmérői, zselickislaki, zselicszentpáli, siófoki és balatonszabadi tagtársak neveztek a bormustrára, a díjátadó gálán összesen 125-en vettünk részt. S persze a hivatalos eredményhirdetés után is folytatódott a program: borvacsora, és nótaest zárta a műsort, vasárnapra virradó éjjel ment el az utolsó vendég.

Jövőre rendezik meg a 18. füredi bormustrát, azaz „nagykorú” lesz a rendezvénysorozat. Kurucz János azt mondta: emlékezetessé akarják tenni az összejövetelt, s az bizonyos, hogy hatalmas szülinapi tortával kedveskednek majd a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában