Jószolgálat-díj

2018.01.08. 17:30

Megváltoztatta a hátrányos helyzetűek életét a kaposfői plébános

Somos László kaposfői plébánost köszöntötték a kaposvári városháza dísztermében, mert a Jószolgálat-díj életműdíjasává választották tavaly. A díjazottakról készült szabadtéri vándorkiállítás Kaposvárra érkezett, január végéig láthatja mindenki, aki a Kossuth-téren jár.

Kovács Gábor

Nincs annál fontosabb egy társadalom számára, hogy elismerést nyújtson a szociális munkát végzőknek – hangzott el a vándorkiállítás megnyitóján. A Jószolgálat-díjat azért hozták létre, hogy az emberek a díjazottak személyén és munkájának bemutatásán keresztül bepillantást nyerjenek a szociális munka világába, a rászorulók mindennapjaiba. A 2016-ban alapított díjra már az első évben 522 jelölés érkezett: idősotthonokból, árvaházakból, szegény családoktól, döntően a jelöltek saját környezetéből. Ezután a jelöltek közül a díjazottakat a hét nagy hazai segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

Példamutatással a fiatal generációkat is érzékenyebbé kell tenni a társadalmi problémákra, hangsúlyozta Twickel György, a Jószolgálat-díjat kiadó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke. Grófnő édesanyja emlékére alapította a díjat, aki a hajléktalanokat segítette. Az idén is 10 millió forintot osztanak szét a díjazottak – önkéntes és hivatásos segítő személyek, közösségek és szervezetek – között, a jelöléseket január végéig várják.

A kiállításmegnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere az életműdíjas Somos Lászlót méltatta. Nem vár arra, hogy betoppanjon hozzá egy nehéz sorsú ember, hanem elébe siet – fogalmazott róla. Hozzátette: büszkék arra, hogy más is felfigyel a somogyi példákra.

Somos László atya szerint a csapatát, a munkatársait illeti az elismerés. Visszatekintve elmondta: 1991-ben szentelték pappá, és 23 éve szolgál Kaposfőn. Azóta foglalkozik a romák pasztorizációjával.

– Amikor odakerültem, láttam, hogy mennyi szegény, hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt él a településen – mondta Somos László. – Nekem, mint katolikus papnak a kötelességem segíteni, hogy integrálódjanak a társadalomba. Tanodát nyitottunk, az anyáknak baba-mama klubot, a felnőttek ügyes-bajos dolgait intézzük.

A Somos atya által létrehozott Szent Erzsébet Alapítvány tanárokat, szociális munkásokat alkalmaz. Somos László az életműdíjhoz kapcsolódó anyagi juttatást egy rászoruló, négygyermekes család házvásárlásra fordítja.

Megváltoztatta a cigányok életét

A plébános elmondása szerint úgy érzi, hogy munkájával a cigányoktól kapott szeretetet viszonozza, és minden nehéz sorsú emberben Jézust látja. A kaposfői Horváth Lászlóné 25 éve ismeri Somos atyát, és négy éve a munkatársa. A roma származású asszony azt mondta: a plébános megváltoztatta a környékbeli cigányok életét.

– Teljes odaadással, szívből, önzetlenül végzi a munkáját, számára minden ember egyforma – mondta Somos atyáról Horváth Lászlóné. – Ő a cigányokra feltette az életét. Ha nem lenne, a falubeli cigányok sokszor kenyér nélkül lennének. Most a gyermekeinkre tanárok vigyáznak, a cigányok dolgoznak, visszaszorult a bűnözés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában