reklámtermékek fogságában

2018.01.12. 11:30

Menőbbé kellene tenni az iskolatejet, hogy jobban fogyjon

„Kóla chips, térerő, ettől leszel nagymenő…”-hangzik a Kormorán együttes slágere. Természetesen a zenekar ironikusan fogalmaz erről a hármas egységről. Tej, szendvics, levegő is lehetne az egészséges hármas, ám a reklámok a feelinges, cukrozott üdítőt, a bulikhoz való rágcsákat, és az elektromos kütyüket állítják az egészséges életmód útjába a fiatalok előtt.

Turbéki Bernadett

Ha a gyerekek rákapnak ezeknek az ízére, a kevésbé ízesített, ugyanakkor egészséges élelmiszereket már nem részesítik előnyben. Ezt bizonyítja, hogy a reklámtermékek fogságába esett fiatalok az ingyenes iskolatejet és a korlátozott mennyiségű cukorral készült gyümölcsjoghurtokat néha fenntartásokkal kóstolják meg. Már ha egyáltalán megkóstolják.

– Egyszer egy egész tálca kefirt vittem haza az iskolából, mert megmaradt – mesélte Varga Péter kétgyermekes apuka. – Néhány nap alatt, még a szavatossági idő lejárta előtt elfogyott: adtam a nagyszülőknek és a szomszédoknak is belőle. Anyagilag nem vagyunk rászorulva, ám sajnáltam, nehogy kidobják.

A gyerekek azonban ennél sokkal leleményesebbek, ha a tejtermékek megmentéséről esik szó. – Ha megmarad az osztályban a gyümölcsjoghurt, hazaviszek belőle, teszek bele egy kanalat, és beteszem a mélyhűtőbe. Az egész család szereti az így készült gyümölcs-jégkrémet – mesélte a negyedikes Surányi András.

– A natúr joghurtból gyroshoz szoktunk öntetet készíteni, a kefir pedig süteménybe kerül – mondta Maráczi Nóra.

A diákok egyébként gyakran játszanak tippelőset, ha gyümölcsjoghurtot kapnak iskolatej helyett, mert azt mondják, sosem tudják előre, milyen lesz benne. – A gyerekek jó időben a hűsítő tejet, hidegben inkább a joghurtot részesítik előnyben – mondta el érdeklődésünkre Agócsné Horváth Andrea, a kaposvári Kisfaludy Utcai Tagiskola igazgatója. – Nálunk van közös hűtőszekrény, ahová a maradék tejtermék kerül, így ha a tízóraihoz felkínált termékekből marad, a bontatlanok oda kerülnek. Ezt délután újra felkínáljuk a gyerekeknek az uzsonnához. Mivel nincs bolt az iskola közelében, egy-egy otthon maradt uzsonnát is könnyen pótolhatnak az iskolatej programnak köszönhetően. A tanulóink többsége jómódú családból származik, és otthonról bőséges tízórait, uzsonnát hoznak, ám járnak hozzánk olyan gyerekek is, akiknek az iskolatej a reggelijük.

Nagybajomban, az általános iskolában kevesebb iskolatej vagy tejtermék marad meg. – A mélyszegénységben élő gyerekeknél is előfordul, hogy idegenkednek attól, amit nem ismernek – mondta Wallinger Endre, az iskola igazgatója. – Ha a család nem engedheti meg magának az egészséges ételeket, nekünk is nehéz elfogadtatni az újdonságokat a fiatalokkal.

A kaposvári Fino-Food Kft. azon dolgozik, hogy különböző fejlesztésekkel népszerűsítsék a tejtermékek fogyasztását, ami tovább növelheti az iskolatej program népszerűségét is. – Fontos szempont az is, hogyan lehetne „menőbbé” tenni a tejtermékfogyasztást – mondta Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

A kaposvári tejüzem tejet, kefirt, natúr joghurtot, sajtot, gyümölcsjoghurtot küld az iskolásoknak. Jövő tanévben pedig bővíteni szeretnék a termékpalettát kakaós tejjel és ízesített tejjel is, amelyek a gyerekek kedvencei. – Azt mi is érzékeljük, hogy a kefirt kevésbé kedvelik a gyerekek, ám a dietetikus szerint fontos a változatos táplálkozás – mondta Szommer Gábor értékesítési és beszerzési igazgató. – Úgy látjuk, hogy azokban a térségekben, ahol a gyerekek kevésbé jutnak reggelihez és egészséges ételekhez, jobban elfogy a kefir is.

Szommer Gábor azt mondja, elképzelhető, hogy a gyerekeknek jobban ízlik másik, hasonló termék, de ez csupán egy dolognak köszönhető. – Előfordulhat, hogy a másik háromszor több hozzáadott cukrot tartalmaz, mint az általunk készített gyümölcs joghurt, vagy kakaós tej – mondta. – Mi gondosan ügyelünk arra, hogy termékeink csupán az iskolatej rendeletben megengedett cukorértéket tartalmazzák, így ezek egészségesebbek a boltban kapható átlagos termékekénél.

A tejtermékek fogyasztása egy egészséges társadalom létrejöttét eredményezheti

Az Európai Unió tagországaiban már régóta hagyománya van az iskolatejnek. Hazánkban nem csak az egészséges életmódra nevelés részét képezi az iskolatejprogram, hanem a tejtermelők támogatását is szolgálja. S azokban a térségekben, ahol magas a mélyszegénységben élők száma, a tejtermékeknek köszönhetően plusz étkezést biztosítanak a gyerekeknek, ráadásul egészséges táplálékkal. Magyarországon napjainkban félmillió iskolás kap naponta valamilyen friss tejterméket az iskolatejprogram keretében a tanév több mint 180 napján keresztül. A diákok tíz százalékának, pontosan 47 ezer kisdiáknak a kaposvári Fino Food Kft által működtetett tejüzem küldi az iskolatejet, joghurtot, sajtot és kefirt, ezáltal négy megyét látnak el az egészséges ételekkel, italokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában