Sissi

2018.01.21. 11:30

A monarchia divatvilága jelenik meg Lengyeltótiban

Az Osztrák-Magyar Monarchia divatvilága jelenik meg Lengyeltótiban. Héjjas Magdaléna Sissi harminc ruháját készítette el eredeti fotók, korhű dokumentumok alapján.

Góz Lilla

Varrógép zajától hangos lengyeltóti egyik otthona. Héjjas Magdaléna amikor csak teheti esküvői ruhák mellett különleges ruhadarabokat is készít. Eredeti fotók, korhű dokumentumok alapján alkotja Erzsébet királyné ruháit. Most épp Sissi bécsi esküvőjére érkező ruhadarabját varrja.

– 1990-ben nyitottam meg mennyasszonyi ruhaszalonomat mindössze hat darabbal – kezdi Magdaléna. Szerinte Sissi, Erzsébet királyné egy fogalom, nem csak Magyarországon, sok országban, mindenki szeretettel gondol rá, közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre a kiegyezés. A császárné iránti tisztelet is vezérelte, hogy elkezdje megvarrni ruháit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredetikre.

Az első darabja áll a legközelebb szívéhez. A koronázási ruhán csaknem egy évig dolgozott, külön gyártatott hozzá csipkét, koronát és 1250 darab swarovski kristályokat varrt rá.

– Van még vele munkám, mert az eredetin 2500 darab volt – tette hozzá. A koronázási ruha mellett megtalálható például Sissi 15 évesen viselt kockás ruhája, a lovaglóöltözéke, udvari díszruhák, valamint a magyar bálon viselt kalocsai motívumokkal díszített kollekciója is. Volt olyan ruha, amelyhez 250 méter fodrot alkotott meg. Az ékszereket Hangyási Sándorné Pál Szilvia Zsófia készítette. A kiállított darabok kicsinyített másolatai barbi babákon is megjelennek.

– Ez a híres fekete ruhája, amit az 1880-as évek körül viselt, nagyon szerette benne Ferenc József. A történelmi feljegyzések alapján ilyen ruhájában temették el Sissit – mesélte Magdaléna.

A ruháit kiállította már Sissi müncheni szülőhelyén és Passauban is. Kollekciójáért megkapta a Magyar Rekorder Diplomát is. Héjjas Magdaléna Komlóról érkezett Lengyeltótiba, ahol megtetszett neki egy ingatlan, ezt férjével felújította és ősszel be is költözött. Egyébként 22 szakmával rendelkezik, valamint közgazdász, jogi és ápolói diplomája is van. A gyűjteményét előzetes bejelentés alapján lehet megtekinteni a somogyi városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában