750 év

2018.01.15. 10:30

Összegyűjtenék Zimány emlékeit az évfordulóra

Zimány fennállásának 750. évfordulóját ünnepli az idén, 1268-ból származik az első írásos emlék a faluról. A közelgő ünnepségre összeszednék a régi tárgyakat és dokumentumokat, azonban ez nem is olyan egyszerű.

Kovács Gábor

Összegyűjtené a település tárgyi emlékeit Szépics Tibor, aki kántor és a helyi szarvasmarhatelep egyik vezetője is egyben. Nagyon érdekli ugyanis, hogyan éltek elődei a szülőfalujában.

– Sajnos egyre többen távoznak az élők sorából azok a helybeliek, akik életük nagy részét a múlt században töltötték, és gyakran velük együtt tűnnek el a tárgyi emlékeik – mondta Szépics Tibor. – Amelyik tárgyat nem teszi tönkre az idő vasfoga, azt gyakran az örökösök dobják ki. Hallottam már olyanról, hogy egy 1700-as évekből származó imakönyvet elégettek, mert a szú belement a fatáblájába. Így tűnik el a hagyományos ruházat is, mint a somogyi bő gatya. A régi szerszámok is jórészt a vaskereskedőknél végzik. Hiányolom, hogy a régi tanítók, falusi értelmiségiek egykor miért nem gyűjtötték nagyobb számban ezeket a tárgyakat, írásos emlékeket. Mi ezért nemrég elutaztunk a veszprémi püspökségre, próbáltunk adatokat gyűjteni Zimányról. Egy tájház létrehozása lenne a vágyam, de annak fenntartása bizony nem kevés költség lehet.

Dolgos, tipikus mezőgazdasági falu volt egykor Zimány, idézte fel a múltat Szépics Tibor. A helyi gazdák a szocializmus idején állatkiállításokon szerepeltek jó eredménnyel. A kántor szerint ma már kevés helyen találni haszonállatot a környéken, még tyúkot sem tartanak. A régi világból szinte már csak a tejtermeléssel foglalkozó marhatelep maradt, ami 20 embernek ad munkát, de a dolgozók egy része nem helybeli.

A falut a török egykor felégette, aztán Mária Terézia idején újra virágzásnak indult a település. A jó földek miatt lehetett gyarapodni, vélik a helybeliek. Zimányban most egyre fontosabbak lettek a régi tárgyak, írásos emlékek. 1802-ből származik egy egyházi tizedet megváltó levél, amelyen szerepel a település címere, mutatta Takács János polgármester. A faluban emlékezetessé tennék az 750 éves jubileumot: pályázati pénzt nyertek az ünnepségre. Meghívnák az elszármazottakat, hogy lássák, mennyit fejlődött a település. Egy helytörténeti kiadványt is megjelentetnek majd, ezért kutattak írásos források után a veszprémi püspökségen.

A fejlesztések jók, de kell egy csapat

– Felújítottuk a templomunkat, a világháborús emlékművünket, és kialakítottunk egy 56-os emlékművet – sorolta a közelmúlt fejlesztéseit a polgármester. – Folytatódik a polgármesteri hivatalunk felújítása, és a belső útjaink helyreállítására nyertünk 6,5 millió forintot. A lakosok életszemléletét sikerült megváltoztatni azzal, hogy rendezett, virágos települést hoztunk létre.

A polgármester bizakodó: szerinte Kaposvár közelsége előnyös Zimánynak, de hátrány, hogy a vállalkozókat és beruházókat magához vonzza a város. További bizakodásra ad okot, hogy az 570 lélekszámú faluban a fiatalok száma 128. A polgármester szerint azonban valószínűleg túl sok lány születik, és kevés a fiú, mert egy focicsapatot sem tudnak kiállítani a helybeli fiúkból, pedig régen híres volt a zimányi foci...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában