nagy durranás

2018.01.03. 09:00

Szilveszter után – tele a Facebook eltűnt kutyákkal

„Keressük kedvencünket, Hepit…” „A bevásárlóközpont előtt kóborol egy szelíd németjuhász, nem hiányzik valakinek?” Minden tizedik bejegyzés elveszett kutyákról szólt az év első napján a legnépszerűbb közösségi oldalon.

Turbéki Bernadett

Boncz Edit, a Kutyatár Természet és Állatvédő Egyesület elnöke azt mondta lapunknak: a szokottnál is több kutya szökött meg. – Szilveszterkor tizenhárom elmenekült kutyát találtunk Kaposváron, és valószínű, hogy lesznek még. Közülük már csak három van a menhelyen, a többieket sikerült hazajuttatni.

Ebben segített az öt éve kötelező chip, amelyet legkésőbb négyhónapos korukban a kutyusok bőrébe ültet az állatorvos. Ennek költsége csupán 3500 forint, amelyet egyszer kell kifizetnie a gazdinak – mondta a Kutyatár elnöke. A chip az ebek személyi igazolványa, amely jó esetben tartalmazza az adataikat, mint az oltásokat, a tulajdonosa kilétét és lakcímét is. Ennek segítségével jutott haza a napokban tíz megijedt és elszaladt kutyus. A többi kedvenc csak reménykedhet abban, hogy megkeresi a gazdája. Hárman még a menhelyen várják, hogy értük jöjjenek.

Sajnos gyakran előfordul, hogy hiányzik a chip a kutyákból, ami sejteti, hogy veszettség elleni oltást sem kaptak, mert az állatorvos oltáskor észlelte volna a hiányt és a kötelező chippel azonnal ellátta volna a négylábút – mondta Boncz Edit. Hozzátette: a problémát tetézi, hogy a menekülő ebek képesek magukban kárt tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában