Gyógyulhatnék

2018.01.20. 11:30

Több helyütt hiányzik állandó háziorvos

Számos helyettesített háziorvosi praxis van a megyében, jelenleg tizennégy praxis tartósan betöltetlen Somogyban. Van, aki szerint az okoz inkább problémát egy-egy településen, hogy nincs állandó, megszokott orvosuk a helyieknek.

Gyeszát Zsolt

– Számos helyettesített praxis van a megyében, s van jó pár olyan körzet is, ahová váltásban megy orvos helyettesíteni – mondta el lapunknak Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. – Úgy vélem, hogy a legnagyobb gond a háziorvosok korfájával van, ami öt-tíz éven belül lesz igazán problémás. Nehéz lesz majd hirtelen fiatal orvosokat találni a megüresedett helyekre. S persze a betegek szempontjából sem feltétlenül jó, hogy nincs állandó orvosuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkat arról tájékoztatta, hogy 2016-ban az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma 1565 volt Somogyban. Dús István szerint ez átlagos praxisszámnak mondható. Ő maga például vegyes körzetet lát el, vagyis a gyerekek is hozzá tartoznak. S mivel a csökölyi körzet is megürült és beolvadt az övébe, 2400 lakos tartozik hozzá jelenleg.

A kamara megyei elnöke szerint az orvoshiányt tekintve jellemzően a zsáktelepülések a legproblémásabbak. Ha egy szakember öt éve betöltetlen praxisra jelentkezett tavaly, húsz millió forint támogatást is elnyerhetett, mellyel viszonylag szabadon gazdálkodhat. Dús István hozzátette: ennek ellenére se kapott minden körzet orvost. Ugyanakkor egy ideje plusz 130 ezer forint havi támogatás jár a háziorvosi praxisoknak, mely mindenképpen jelentős segítség a kiskorpádi szakember szerint.

A KSH nemrégiben ismertetett 2016-ra vonatkozó adataiból az is kiderült, hogy az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok számát tekintve Somogy a nyolcadik a főváros és a megyék szerinti bontásban. Míg például Baranyában egy háziorvosra és házi gyermekorvosra 1311 lakos jutott, addig Budapesten 1425, Tolnában pedig 1499. A legtöbb lakos Pest megyében jutott a szakemberekre, ott 1853 volt ez a szám.

 

Kutason is helyettesítenek

Jelenleg tizennégy tartósan betöltetlen praxis van Somogy megyében – tájékoztatott lapunk érdeklődésére a megyei kormányhivatal.

Jóllehet területileg vannak különbségek a szakemberi ellátottság terén, többen is hasonlóképpen vélekednek: hiányzik a régi minta, mely szerint évekig volt ugyanaz a háziorvosa egy-egy településnek.

Kutason is jó ideje helyettesítéssel oldják meg az ellátást, egy cég foglalkozik az orvosközvetítéssel – tudtuk meg Ütő Szabolcstól, Kutas polgármesterétől. A község vezetője szerint nem lehet panasz az ellátásra, jól végzik munkájukat a helyettesítő orvosok. Ami inkább gondot jelent az az, hogy nincs egy állandó háziorvos, akit megszokhatna a lakosság. Tavaly is volt néhány orvosváltás Kutason, melyet rendezett a cég. Abban bíznak, hogy huzamosabb ideig maradnak majd orvosaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában