családfő

2018.02.03. 20:19

Apa csak egy van, de nem mindegy milyen

Miért fontos az apa a családban? Milyen problémákat okozhat hiánya a kisgyermek fejlődésében? Ezekre a kérdésekre is választ adott Pécsi Rita neveléskutató legutóbbi előadása, amelyet a Szent Imre Alapítvány és a Csakazértis a Családokért Egyesület szervezésében tartottak a Kaposvári Püspökségen.

Koszorus Rita [email protected]

Az apa a gyermek személyiségfejlődése miatt nagyon fontos a családban. Azonban az nem mindegy, hogy az anya milyen elvárásokat támaszt vele szemben.

– Az apa pótolhatatlan – mondta dr. Pécsi Rita, nevelésszociológus Kaposváron. – Nem elég egy háttérszerepet vállalnia, hogy dolgozik és megteremti az anyagi hátteret. Az sem jó, ha érzelmileg megközelíthetetlen, ahogyan az sem, ha fizikailag távol van.

Minél kisebb a gyermek az apa hiánya annál mélyebben érinti, tette hozzá a szakember. A Kaposvári Püspökségen tartott előadáson elhangzott: az anya szerepe nagyon nagy abban, hogy a családon belül az apa milyen szerepbe kerül. – Az érzelmi ráhangolást, megközelítést az anya végzi otthon – fogalmazott a neveléskutató. – Az anya generálhatja azt, hogy nem olyan fontos az apának otthon lennie, csak teremtse meg az anyagi hátteret.

Ezért a szakember szerint a hölgyeknek nem árt néha visszafogniuk magukat, még akkor is, ha ez nehéz. Ugyanez igaz arra a szituációra, amikor hiányzik az apafigura a családból. – Ha hiányos vagy torz az apakép, azt lehet gyógyítani, pótolni – mondta Pécsi Rita. – Ha nem is teljes mértékben de helyettesíthető az apa. Beléphet egy, kettő vagy akár öt férfi is a gyermek életébe. Lehet ez nagypapa, aki állandóságot, irányvonalat és támaszt ad. Egy másik karaktertől az idejét kapja, megértést.

Így azt a fajta kapcsolatot is megkaphatja, amelyet egy egészséges apa-gyermek kapcsolattól elvárna.

Sokszor ülnek egyedülálló anyák Pécsi Rita előadásain, s gyakran felmerül a kérdés, mit tehet az anya, hogy pótolja ezt a hiányt. – Gyakran megkérdezik, hogy ajánlhat -e az anya apafigurát – mondta el kérdésünkre a szakember. – Nagyon fontos, hogy a gyermek válasszon, mert kapcsolódásra van szükség. Olyan személy lehet a pótapa, akivel azonosulni tud a gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában