fertőzés

2018.02.08. 09:00

B-típusú vírus dönti ágynak a gyerekeket

Egy hét alatt újabb 30 százalékkal nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Somogyban. A magas lázzal és levertséggel járó betegség főként az idősebbeket és a kisebbeket dönti ágynak. Van olyan óvoda ahol a gyermekek kétharmada beteg. A szakemberek szerint még nem késő beadatni a védőoltást. A kórházban mától látogatási tilalom van több osztályon.   

Sonline

Egy asztal körül ülnek az óvodások – van csoport, ahol csupán négyen – és gyümölcsöket falatoznak, banánt, almát, narancsot, kivit. A Szent Margit Katolikus Óvodában kiemelten figyelnek a gyermekek vitaminszükségletére ebben az időszakban, ami azért is fontos, mert az óvodások nagy része lebetegedett. Többségük influenzaszerű megbetegedéssel maradt otthon. – Azt vettük rajtuk észre, hogy bágyadtak, levertek, hirtelen magas lázuk lett, étvágytalanok voltak – mondta Mészáros Ágnes, a Szent Margit Katolikus Óvoda vezetője.

Nemcsak ebben az óvodában sok a hiányzó. Az elmúlt egy hétben 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz, mint korábban. Somogyban Kaposváron kívül Nagyatádon regisztrálták a legtöbb beteget. Az orvoshoz fordulók többsége 6 és 9 év közötti vagy 65 év feletti. Míg a fiatalabbak könnyebben átesnek a betegségen, addig az időseknél súlyos szövődmények lehetnek, akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A vírust már több esetben is kimutatták Somogyban.

– Egy influenza A és öt influenza B vírust mutattunk ki, így azt tudom mondani, hogy a B vírus okozza a járványt – mondta Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szervének járványügyi osztályvezetője Varga Edit. Az osztályvezető hozzátette: a következő napokban a járvány további felfutása vágható, így még mindig nem késő beadatni a védőoltást. Az influenza járvány miatt a Kaposi Mór Oktató Kórház több osztályán is látogatási tilalom lépett életbe. A többi között a sürgősségin, az újszülött és a szülészeti valamint az onkológiai osztályokon. De a hematológiai és a mosdósi hospice osztályokra sem lehet bemenni a látogatóknak. A kórház a hozzátartozók türelmét kéri a járvány idején.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában