programozás

2018.02.03. 20:10

Brüsszelben képviselik hazánkat a kaposvári diákok

Vámosi Flórián és Pósa Péter, a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai a nemzetközi szakmai közönség előtt is bemutatkozhatnak az űrkutatás területén végzett munkájukkal. Hamarosan pedig Brüsszelbe látogatnak, ahol a fizika és a programozás oktatásával kapcsolatban vethetik fel meglátásaikat.

Gyeszát Zsolt

Egy sikeres pályázat révén a kaposvári diákok által írt programot tavaly a Nemzetközi Űrállomáson is lefuttatták, melynek segítségével a fiatalok a Föld mágneses terének gyenge pontjait kutatták felkészítő tanáruk, Vámosi László segítségével. Februárban a Budapesti Műszaki Egyetem ad helyet a H-Space konferenciának, ahová a világ valamennyi pontjáról érkeznek szakemberek, cégek és oktatási intézmények képviselői. Vámosi Flórián elmondta: nagy megtiszteltetésnek és jó szakmai lehetőségnek tartják, hogy részt vehetnek a konferencián és bemutatkozhatnak kutatásaikkal. Hiszen a konferenciával együtt egy nemzetközi publikációba is bekerülhetnek majd, mely megörökíti eddigi tevékenységüket. Egy előadástervezetet kellett benyújtani, melyet miután a legjobb tartalmak közé soroltak, lehetőséget kaptak a prezentációra. Előadásukba már új kutatásukat is beleveszik, hiszen az Európai Űrügynökség és Raspberry Pi Alapítvány európai diákoknak kiírt felhívására az idén is pályáztak. Ennek döntőjébe már bejutottak, jelenleg a programjukon dolgoznak. Ezúttal egy, a Földre irányított infravörös kamerával szeretnék Európát fotózni éjszaka, melynek révén többek között a nagyvárosok fényszennyezését vizsgálnák.

Nemrégiben a Miért fontos nekünk Európa workshop (műhely) keretein belül hazánkban is három diákot választottak ki, akik majd országunkat képviselik Brüsszelben. Vámosi Flórián és Pósa Péter is a hármas csapat tagja lesz, így közvetlenül az Európai Parlament képviselőivel folytathatnak majd eszmecserét Európa jövőjével kapcsolatban. Elsősorban a fizika és a programozás oktatását érintően vetik majd fel meglátásaikat, például hogy a programozást ne csak az informatikusnak készülő diákoknak, hanem minden, de különösen a tudományos pályára készülőknek is tanítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában