fotó

2018.02.04. 21:00

Vízvár főutcáján békésen sétálnak a hattyúk

Hattyú szállt le a falun átvezető kocsiútra Vízvár központjában. Mivel autó nem jött arra, ráérősen sétálgatott, nem zavartatta magát a kíváncsiskodó emberektől, akik egészen megközelíthették.

K. G.

Végül szárnyra kapott, de a nagy testű madár egy villanyvezetéknek ütközött, és a földre zuhant. Gyorsan összeszedte magát, és újra a levegőbe emelkedett, majd méltóságteljes szárnycsapásokkal elrepült az ellenkező irányba. A helybeliek elmondták nekünk: nem szokatlan errefelé a hattyúk jelenléte, bár az nem mindennapi, hogy a főúton üssenek tanyát. Gálicz János a háza előtt történt az eset, a gazda mobiltelefonnal maga is lefényképezte a madarat. Egy közeli tó ad otthont a vízimadaraknak. Harminc-ötven egyedes csapatokban élnek a környéken. Főként a Dráva mente az életterük, s az enyhe, hómentes idei télen sok kárt okoznak a gazdáknak. Leszállnak a környékbeli repceföldekre, ott csipegetnek.

Horváth Zoltán, a Duna Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője kérdésünkre elmondta: a költöző madaraink helyére sok északi madár érkezik a megyénkbe ezekben a hónapokban. Főként vadlibák és vadkacsák vonulnak ide, amikor Észak-Európában befagynak a vizek. A sok somogyi halastó környékén és a Dráva mentén verődnek össze. Követve a víziszárnyasokat megjelennek az északi ragadozó madarak is; sasok, kékes réti héják. A nemzeti park területén például Észtországban, Litvániában, Lengyelországban gyűrűzött madarat találtak a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában