farsangi felvonulás

2018.02.12. 17:30

Hóesésben űzték a telet az igali diákok

Első alkalommal tartott farsangi felvonulást az igali Batthyány Károly Általános Iskola. Az összes diák jelmezbe bújt, sőt még a tanári kar tagjai is csatlakoztak a hagyományőrző kezdeményezéshez.

Koszorus Rita

Vámpírok, busók, királylányok, boszorkák és közmunkások is voltak a farsangi felvonuláson. Minden diák részt vett a kezdeményezésben, amelynek nem a minél drágább jelmez volt a lényege. – Azt kértük a gyerekektől, valamilyen a hétköznapitól eltérő öltözékben jöjjenek – mondta Szántó Lászlóné intézményvezető. – Korábban mindig jelmezbál volt nálunk, úgy gondoltuk most legyen valami más.

A gyerekek egész nap lázasan készültek a farsangi felvonulásra, volt olyan osztály, ahol egyen álarcban vonultak a gyerekek, de akadt olyan is, ahol többen vámpírnak maszkírozták magukat. – Mi így öten öltöztünk vámpírnak, mert először csak ketten akartunk azok lenni, de a többieknek is megtetszett és így alakult – mondta Dávid Nauzika. Hozzátette: ő azért szereti a farsangot, mert ilyenkor lehet hangoskodni és gúnyolódni, no és persze szórakozni.

A maskarás diákok között több busót is fel véltünk fedezni. – Azért ezt választottam, mert könnyű volt megcsinálni a maszkot – mondta Brányi László. A kisdiák szerint egyébként, már épp itt lenne az ideje a hideg évszak távozásának. – A farsang arról szól, hogy elbúcsúztassuk a telet és köszöntsük a tavaszt, mert én úgy gondolom, most már elég volt a télből – tette hozzá.

Az igali diákok mindent meg is tettek annak érdekében, hogy elűzzék Tél Tábornokot, aki ezen a napon még hóval is kedveskedett a farsangolóknak. A gyerekek hangoskodással, kereplőzéssel és énekekkel igyekeztek elkergetni a telet. Az intézmény mind a 240 diákja végigvonult a városon, volt, aki „Tűnj el tél” feliratú transzparenssel igyekezett nyomatékosítani kérését.

Medvetáncoltatás is volt a Templom téren, ahol a Jankó nevű brummogó szórakoztatta az egybegyűlteket. Persze ő csak az igali iskola diákja medvebőrben, ezt követően pedig a néptáncos lányok adták elő műsorukat. Miután a gyerekek hangoskodva végigvonultak a város utcáin a gyógyfürdőnél a kiszebábot is elégették, abban bízva: ez elég a tél távozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában