ritkítás

2018.02.11. 20:00

Kilövik a kárókatonákat?

Megkezdődött a kárókatonák gyérítése Alsóörsön. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megkapta az engedélyt a madarak kilövésére. A következő napokban a balatonlellei és a buzsáki tógazdaságoknál is megkezdődhet a gyérítés.

Góz Lilla

– Összesen 250 darab kárókatona kilövésére kaptunk engedélyt Alsóörsön, ám ha megjelenik a madár, akkor a buzsáki és az irmapusztai tógazdaságban is megkezdődik a vadászatuk – mondta el Szári Zsolt. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette: tavaly sikerült gyéríteni az állományt, csaknem hatszáz madarat tudtunk kilőni.

A Balatonnál mintegy kétezer kormorán él, egy madár naponta akár fél kiló halat is megeszik, ez évente háromszáz tonnányi uszonyost is jelenthet – mondta el a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy tavaszig el kell végezniük a madarak gyérítését, mert a költési időszakban elvonulnak Fehérvízre. A legidősebb kormoránt egyébként 2008-ban lőtte ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik munkatársa. A madarat még 1991-ben jelölték meg, tehát 17 éves volt.

Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: a kormoránt nem könnyű becserkészni, nagyon intelligens és rendkívül tanulékony madár. – Akár ki is pusztulhat az a fa, amelyikre telepesen fészkel, ugyanis ürüléke erősen maró hatású – hívta fel a figyelmet Molnár Marcell. – Főként a kisebb halakat kedveli, de nem ritka, hogy a nagyobbakat is károsítja. Mivel nem tudják tollaikat impregnálni, így egy-egy merülést követően a fák ágaira kiszállnak és ott száradnak. A Távol-Keleten halászati „eszközként” használják úgy, hogy gyűrű kerül a nyakukra, így nem tudják a halat lenyelni.

Magyarországon az érvényben lévő szabályozás szerint nagy kárókatonát lehet gyéríteni, a kis kárókatona azonban védettséget élvez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában