de miért?

2018.02.14. 20:00

Két hét, tizenhat kutya – vigyázat, mérgezik a kaposvári ebeket!

Tömeges kutyamérgezést tapasztaltak az elmúlt napokban Somogyban. Az utóbbi két hétben tizenhat mérgezett kutyát kezeltek kaposvári és dombóvári rendelőkben. A gyanú szerint növényvédő szert dobtak be az udvarokba.

Góz Lilla

– Egyik pillanatról a másikra lett rosszul a nyolc éves Macink – mondta el egy mágocsi lány. – Szüleim azonnal hívták az állatorvost, aki beinjekciózta a kutyusunkat. Rángatózott, hányt. Nagyon alacsony volt testhőmérséklete. Miután nem javult, berohantunk az állatklinikára, itt hétszer próbálták újraéleszteni. Tüdőembóliát kapott, de nem tudták visszahozni. Három órán át próbálták megmenteni, a kutyánk a legutolsó erejével felemelte a kis fejét és körbenézett, aztán meghalt. Az állatorvos mondta, hogy most búcsúzott el és köszönt meg mindent. Nagyon hiányzik, bár itt futkározna még az ellopott zoknikkal az udvaron.

– Teljes horror, elmebeteg, gonosz emberek vannak közöttünk – így fogalmazott Pelbát József állatorvos. Kaposvári és dombóvári rendelőjébe tizenhat kutyát és még macskákat is kezelt mérgezéses tünetekkel. Azt mondta: a gazdák arra lettek figyelmesek, hogy kedvencüknek hasmenése volt, vagy hányt, erősen nyáladzott és úszó-kúszó mozgást tapasztaltak náluk.

– Remegés is megfigyelhető volt, továbbá epilepszia szerű tüneteket tapasztaltak – tette hozzá Pelbát József. – Nagyon rövid az idő, a mérgezést követően 2-3 óra múlva orvoshoz kell vinni az állatot. Ha gyorsan észreveszik és meghánytatjuk a kutyát, megfelelően ellátjuk, megmenthető az élete.

– Három állatot nem sikerült megmenteni, az egyik hánytatásnál egy gombaölő szer papírját találtuk meg mondta Pelbát József. – A méreg eszméletvesztést, májkárosodást, veseleállást okozott. Továbbá a szer elraktározódik az állat szervezetében, akár hetek múlva is produkálhat tüneteket. Az állatorvos a közösségi portálon óvatosságra inti a gazdákat, ne engedjék elkóborolni kutyájukat, macskájukat, ha lehet még a kerítés közelébe se. Továbbá azt tanácsolja: ha van rá mód szereltessenek fel kamerát.

Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője az állatorvostól értesült a kutyamérgezésekről. Véleménye szerint csak úgy lehet védekezni ellene, ha nem kint, hanem bent tartjuk a kutyánkat, de ez se megoldás. – Sosem sikerült még tetten érni a mérgezőt, elszomorítanak az ilyen esetek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában