életükkel fizettek

2018.02.23. 16:20

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kaposváron

Kovács Emőke történész köszöntőjében kiemelte: százmillióra becsülik a diktatúra áldozatainak a számát, valamennyi magyar család érintett volt a kommunizmus valamilyen kártékony bűne kapcsán.

Góz Lilla

Eötvös József kultuszminiszter azt mondta, meg van győződve arról, hogy a kommunista eszmék kivihetetlenek, megvalósíthatatlanok. Alekszandr Szolzsenyicin, a Gulagot megjárt orosz író azt írta: a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust nem ismer – idézte fel Kovács Emőke. A történész Márai Sándort is idézte, az író szerint a kommunisták hajlandóak feláldozni egy másik kommunistát egy nagy család, hazugság érdekében, ez pedig nem más, mint a kommunizmus.

Kovács Emőke szerint ez a három szabad idézet jól leírja, hogy mi történt a 20. században, ami a 19. században még elképzelhetetlen volt, hogy ez az eszme végigsöpör Európán, a világon. Száz millióra becsülik a kommunizmus áldozatainak a számát. Közép-Kelet Európában az egypárti diktatúra idején egymillió tehető a megnyomorított áldozatok száma.

– 1944 végén a beözönlő szovjet csapatok tömeges emberrablást hajtanak végre, akkor lehet érezni a kommunizmus szelét, közel nyolcszázezer magyar honfitársunkat visznek el egy kis munkára, Malenkij robotra, a Gulag telepeire. Fiatal fiúkat, lányokat, anyákat, apákat, kiskorúakat hurcolnak el, az kis munka szörnyű fizikai munkát jelentett, a szerencsések egy-két év után hazatérhettek – idézte fel a múltat Kovács Emőke. Hozzátette: mintegy háromszázezren sosem érhettek haza.

– Munkatáborok, perek sorozata, kitelepítések, bebörtönzések, sanyarú életkörülmények, valamennyi magyar család érintett volt a kommunizmus valamilyen kártékony bűne kapcsán – sorolta a diktatúra különféle módszereit Kovács Emőke.

A köszöntőt követően a Füred Rock Színkör és a Munkácsy Mihály Gimnázium műsorát tekinthették meg az emlékezők. Majd Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő és Kovács Emőke koszorút helyezett el a Városháza falán található emléktáblánál. A kormányhivatal, a város alpolgármesterei, képviselői, az oktatási intézmények vezetői, civil szervezetek és a diákok gyertyát gyújtottak és elhelyezték az emlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában