fejlődés

2018.02.03. 19:52

A közös játék egyaránt hasznos a gyerek és szülő számára

Egy fárasztó munkanap után az embernek nem mindig ahhoz van kedve, hogy a szőnyegre kuporodva gyermekével játsszon órákon át. Pedig ez mindenkinek hasznos lehet, mutatott rá egy három országot és mintegy háromszáz családot érintő kutatás.

Koszorus Rita [email protected]

A szakemberek nyolc hónapon keresztül vizsgálták, hogyan és miért játszanak a szülők gyermekeikkel. A kutatás során – amelyet Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában végeztek – a játékok több típusát különböztették meg. Így volt olyan, amelyben a gyermekeknek kellett kitalálniuk a szabályokat és a szülőnek alkalmazkodni azokhoz, s olyan is, amelynél nem volt mibe kapaszkodni. A hirtelen szabályváltások a gyermek kedve szerint alakult.

A felmérés végeztével a kutatók arra jutottak: a közös játék táplálja a kicsik önbizalmát, valamint erősíti a döntéshozatali képességüket. A szülők is profitálnak a közös mókából, mivel gyerekszemmel tapasztalják meg a világot és új ötleteket kapnak. De nem szabad elfelejteni, hogy felrázza a normatív gondolkodást a közös játék.

– A játék tényleg fontos már kicsi életkortól – mondta el kérdésünkre Szigeti Mónika, kaposvári pszichológus, Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. – Mivel segít a gyerekeknek felfedezni és megismerni a világot, az ott működő folyamatokat. Ezáltal fejlődik az intelligencia, a kreativitás és az érzelmek.

Szigeti Mónika hozzátette: a gyereknek már a születéstől kezdve lehetőséget kell biztosítani, hogy szabadon játszhassanak. De már a legkorábbi életkortól igényük van arra is, hogy együtt játszanak a szüleikkel.

A kisebb gyerekek gyakran mesélnek arról, hogy különféle szerepjátékokat játszanak a szüleikkel.

Ha társas játékokat játszanak, megtanítja, hogyan lehet veszíteni, hogyan kell a szabályokhoz alkalmazkodni. – Több olyan családot is ismerek, ahol a kamaszokkal társasoznak a szülők – osztotta meg tapasztalatait a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. – A kisebbektől azt is hallom, hogy szüleikkel játszanak királynős szerepjátékot. A személyes együttléteket igénylő játékok mellett azonban a gyerekek sokszor játszanak virtuális játékokat is. Sokszor a szorongó vagy indulatkezelési problémákkal küzdő gyerekekről gyakran kiderül, hogy nagyon sokat játszanak olyan számítógépes játékokat, Olyanokkal, amelyek agresszívek, ezektől vagy megijednek, vagy a való életben vezetik le a feszültséget.

Együtt ki, a szabadba!

A rohanó világban nem minden családnak van ideje együtt játszani a csemetékkel. S a gyerekek sok időt töltenek számítógépes, vagy telefonos játékokkal, tette hozzá Szigeti Mónika. Ez egy kulturális jelenség, amely ellen lehet tiltakozni, de ez egy folyamat. Nagyon fontos, hogy ezek mellett a gyerekeknek legyenek más játékélményei is. Így a szabadtéri szórakozás, a játszótéren sok szempontból hasznos. – Nem csak a kortárs kapcsolatok építése miatt fontos, de a mozgásfejlődés és az idegrendszer fejlődése szempontjából is jót tesz. A játék a feszültség levezetés és a szorongás oldás legjobb formája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában