Tesco sztori

2018.02.07. 11:30

Létszámleépítés nem lesz, átalakítás igen

A megyét is érintik a Tesco Magyarország átalakításai – tudtuk meg Bubenkó Csabától, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnökétől.

Koszorus Rita

Azt mondta: a kaposvári és siófoki áruházakban is biztosan változnak meg munkakörök. – Arról nincs szó, hogy Somogy megyében leépítéseket tervezne a Tesco – mondta Bubenkó Csaba. – Lesznek dolgozók, akiknek a munkaköre átalakul. Például az éjszakai munkavállaló munkaköre nappali lesz. Ez bércsökkenést is jelenthet, ezt a dolgozó vagy elfogadja, vagy nem.

Bubenkó Csabától megtudtuk: bizonyos esetekben biztosan lesznek, akik inkább a távozás mellett döntenek. – A háromezer négyzetméter és annál kisebb alapterületű áruházakban átalakulnak a pékségek is. Így a pékek és dagasztók számára felajánlanak egy másik munkakört, de nem hiszem, hogy elfogadják.

A megyében több ilyen áruház is működik, így a marcali, a nagyatádi és balatonboglári Tesco is.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azt mondta, a pékségek félkész terméket gyártanak majd. – Tehát ezt egy eladó is el tudja végezni – tette hozzá. – Biztosan lesznek olyanok, akik pékként nem vállalják ezt a feladatot.

Karsai Zoltán hozzátette: az éjszakai műszakról nappalira kerülő dolgozók bérpótlék kiesését részben kompenzálja majd a vállalat. – Munkaköröket vonnak össze, tehát így például három feladatot háromszor annyian látnak el egy csapatként – mondta Karsai Zoltán. – Ezzel ugyan úgy tűnhet, mintha bonyolódna a munka, de valójában egyszerűsödik a munkafolyamat.

– Az más kérdés, hogy mennyire akar a munkáltató ugyanannyi emberrel több munkát ellátni – vetette fel Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. – Erre azonban nincs szabály, se mérőszám, amely alapján számon kérhetnénk a munkáltatókat.

A szakszervezetek szerint országosan mintegy 100-an távozhatnak a Tesco üzleteiből a racionalizálás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában