videó!

2018.02.21. 16:09

Még több vadhúst tárolhatnak Öreglakon

Kétszáznegyven tonna vadhús tárolására alkalmas hűtőcsarnokot adtak át az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-nél szerdán. Az ünnepélyes átadáson elhangzott: növelni kellene a magyarországi vadhúsfogyasztást.

Koszorus Rita [email protected]

Egy régóta várt fejlesztés valósult meg Öreglakon, az ország egyik legjelentősebb vadfeldolgozó üzemében a tárolókapacitásokat sikerült bővíteni. Öt éve fogalmazódott meg, hogy növelni kellene az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. tárolókapacitásait. – A 2012/13-as vadászati szezonban olyan mennyiségű vaddisznóhús halmozódott fel, amely már meghaladta a lehetőségeinket, – mondta az ünnepélyes átadón Buzánszkyné Láng Mónika, ügyvezető-igazgató. – Akkor kényszerültünk először arra, hogy a készleteinket bértárolásban helyezzük el.

Hozzátette: azonban több szempontból is optimálisabb, ha telepen belül tárolják az alapanyagot. – Így most helyben maradhat a készletünk – mondta el kérdésünkre az ügyvezető-igazgató. – Könnyebb logisztikai szempontból is és nem kell költeni a tárolásra.

A 125 millió forintos beruházás példaértékű, mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár Öreglakon. – A vadhús export szempontjából nagyon sokat jelentnek az állami feldolgozók, hiszen a hazai export jelentős részét ők biztosítják – mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. – Így megy a világba mindenhova el a magyar vadhús híre, párosulva a minőséggel és a magyar vadállomány szépségével. Annak külön örülök, hogy ezek a cégek mindig igyekeznek fejleszteni. Bitay Márton Örs hozzátette: azért is fontos fejleszteni a feldolgozókat, mert a hazai fogyasztást növelni kell.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott is a vadhús és a vadhúsfogyasztás fontosságát hangsúlyozta a megnyitón. – Azt gondolom, hogyha be lehetne vonni a közétkeztetésbe, akkor azzal már eredményeket érhetnénk el – fogalmazott Neszményi Zsolt. – Az átlagos évi fogyasztás mindössze 30-40 dekagramm, ám itt a megyében 174 közétkeztetést folytató intézmény közel 30 ezer gyermeknek ad ételt. A nagyon egészséges és magas fehérjetartalmú vadhúsok fogyasztásának beintegrálásával előrébb jutnánk.

Túlkínálat van a piacon

Az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. egyike a legrégebbi feldolgozó üzemeknek, hiszen közel 30 éves múltra tekint vissza. A cég évente mintegy 1700 tonna vadhúst dolgoz fel, amelynek 85 százalékát külföldön értékesítik. A legnagyobb felvevő országok között találjuk Németországot, Ausztriát, Svájcot, valamint Olaszországot. Magyarországra mindössze 15 százalékot értékesítenek, de ez az arány folyamatosan növekszik. – A kezdetekkor nyúzott testeket, darabolt termékeket értékesítettünk – idézte fel Buzánszkyné Láng Mónika. – Ma már magasan feldolgozott, akár fogyasztói kiszerelésben lévő termékek hagyják el az üzemet.

Időközben a somogyi cég bekerült az európai értékesítési láncba, s tette mindezt úgy, hogy a nagy importőröket kikerülve a kiskereskedelmi láncoknak direkt értékesít. – A hűtőcsarnokunkban rengeteg vaddisznóhús van jelenleg, mert túlkínálat alakult ki egész Európában – magyarázta a piac alakulását Buzánszkyné Láng Mónika. – Mindenütt nagy mennyiségű vaddisznóhús van. Ez egy árzuhanást generált, s manapság nagyon nehéz eladni a vaddisznó kész termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában