high-tech

2018.02.09. 11:30

Mini EKG segíti az időseket

Szívdiagnosztikai szolgáltatással bővült az Idősügyi Infokommunikációs Program. Első körben 110 idősnek juttatják el a magyar fejlesztésű eszközt, amelyek közül egyelőre egy került Kaposvárra.

Góz Lilla

A szépkorúak életminőségét javítaná és a szívbetegek egyszerűbb szűrését is szolgálná, s állapotukat is segítené nyomon követni az a névjegykártya méretű eszköz, amelyek kiosztását a napokban kezdte meg az Idősügyi Infokommunikációs Program – jelentette be a napokban Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos.

A szerkezet klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel és továbbítja a szakembereknek. Kaposvárra egyelőre egy eszköz érkezett. Kiss Ivett, a kaposvári Segítő Kezek Diszpécserszolgálat munkavezetője elmondta: a napokban kapták meg az eszközt, és mintegy 140 időshöz viszik ki, megismertetik őket az új lehetőséggel.

– A szívdiagnosztikai eszköz EKG-t, véroxigént mér egy perc alatt 98 százalékos pontossággal – ismertette az eszköz működését Kiss Ivett. – Először a telefont párosítjuk a mérővel, majd az idős hüvelykujjait ráteszi a két gombra. Egy perc után már megy is az információ az okostelefonra, amely azonnal kiértékeli. Ha a piros mezőben lévő értéket mutatja, akkor intézkedünk – tette hozzá Kiss Ivett, aki szerint nagyon jó ötlet ez a magyar fejlesztésű eszköz, mert sok idős ember nem szívesen megy orvoshoz. Így akár naponta pedig többször tudják ellenőrizni a szívműködés értékeit. Egyelőre egy eszközt kaptunk Kaposvárra, de ígéret van rá, hogy a jövőben az országban több eszközt is kiosztanak majd – tette hozzá.

A Idősügyi Infokommunikációs Program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte 5000 fő számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Februártól pedig új egészségügyi szolgáltatással bővült, 110 hordozható szívdiagnosztikai eszközt osztanak ki. A magyar fejlesztésű eszköz intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel. A jelentések okoskészüléken, egészségügyi naplóban tárolódnak.

 

Az idősügyi program keretében tavaly novemberben csaknem hatszáz somogyi idős kapott laptopot. Az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiek az eszköz mellé  az internet-szolgáltatás és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást is kaptak. Kaposváron pedig 141 időskorú kaposvári kapott laptopot a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában