néma múlt

2018.02.06. 21:00

Örök emlék marad a különleges születésnapi ajándék

Egy igazán emlékezetes és nem mindennapi meglepetéssel ünnepelt a 88. születésnapját a niklai Tóth István.

Koszorus Rita

A hosszú évekig mozigépészként dolgozó férfi családja a Magyar Film és Médiatörténeti Egyesületet kérte fel, hogy egy jubileumi vetítésre biztosítson filmeket. Ugyanis Tóth István kérése az volt, hogy újra vetíthessen egy hagyományos géppel. Ehhez a berendezés rendelkezésre állt, hiszen korábban rendbe tett egy Tetra mozigépet.

Csakhogy a filmtekercsek hiányoztak, ezzel járult hozzá az egyesület az emlékezetes születésnapi ünnepléshez. – Pista bácsi semmit sem tudott az egészről – mondta Szávics Gyula, a Magyar Film és Médiatörténeti Egyesület elnöke. – Az egyesület három tagja bepakolt egy autóba a biztonság kedvéért két újabb gyártmányú 16 milliméteres vetítőgépet, egy vetítővásznat. A többi szükséges kellékkel együtt ellátogattunk a rendezvénynek otthont adó csömendi művelődési házba, ahol családi körben Pista bácsi ismét beindította az egyik gépét.

– Nagyon meglepődött, sőt meg is hatódott a meglepettségtől – tette hozzá Szávics Gyula. – Pista bácsi ismét vetített! A közel ötvenéves gép és az egyáltalán nem megfáradt mozigépész rendíthetetlenül végigállta a próbát. Igaz, hogy a mozigép hangja már nem működött, de így is némán felidézte a múltat.

Az öreg celluloid egyszer sem szakadt el, néha kicsit villogva ugyan, de színesben ejtette ámulatba a csillogó szemekkel, tátott szájjal és néma csöndben üldögélő kicsiket és nagyokat. Az egyesület tagjainak, Pista bácsi segítségével sikerült egy órára megállítani az időt. Egy filmet az ünnepelt vetített le, majd rajzfilmtekercseket játszottak le az egyesület tagjai a család gyerektagjainak legnagyobb örömére.

Szávics Gyulától megtudtuk: a Magyar Film és Médiatörténeti Egyesület ritkán kap ilyen felkérést, de annál szívesebben tettek eleget a kérésnek. A civilek két éve alakultak, keszthelyi székhellyel, de folyamatosan járják a környéket és tartanak vetítéseket diákoknak. Akik számára ez a technológia szinte történelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában