korai kikelet

2018.02.05. 09:00

Óriási kárt okozhat a fagy a januári tavasz után

Óriási kárt okozhat a fagy a januári tavasz után; az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, hogy ilyen korán éledt a természet.

Stanics Adrienn

A megszokottnál több mint egy hónappal korábban, már most virágzik a hóvirág és a szellőrózsa a somogyi erdőkben. A természetvédők szerint az utóbbi évtizedekben nem volt hasonló január. A szakemberek azt mondták, ha februárban jön egy tartós fagy, annak komoly természetkárosító hatása lesz.

– A Tókaji Parkerdőben a hóvirágon kívül a sárga szellőrózsa is pompázik már, s a kankalin és a gyermekláncfű is virágba borult – mondta Pintér András természetvédelmi őr. – Az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, hogy ilyen korán éledjen a természet. A február közepe az, ami a hóvirág szempontjából korai virágzási időnek számít. Az idén pedig már januárban teljes virágzás volt. Várhatóan az idén hosszabban elnyúlik majd a nyílás ideje, a hűvös és az enyhe idő váltakozása miatt.

A természetvédők azt mondják: az őszből egyből a tavaszba váltott a természet. – Abból is láthatjuk ezt, hogy az itt telelő madaraink nem ették le a cserjékről a nekik fontos táplálékul szolgáló csipkebogyót. A tavaszt jelzi, hogy a mogyoró már elvirágzott és a bodzabokron már nemcsak rügyek, hanem levelek is találhatók – mutatta a növényeket Szegvári Zoltán, a Dunda-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Somogyi Tájegység vezetője.

A hóvirág továbbra is védett, egy szál eszmei értéke tízezer forint. A növényeken kívül az állatok is ébredeznek már. – Az elmúlt hetekben láttam békát, csigát, s legyek, rovarok röpködnek a hóvirágok körül – tette hozzá Szegvári Zoltán. – Egy hidegfront akár el is pusztíthatja ezeket, mivel a tartalék tápanyagokat felélték.

A tavaszias évkezdet miatt a korai cseresznye és barackfákban is beindult a nedvkeringés és a rügyek is megduzzadtak. Egy tartósan fagyos időszak jelentős terméskiesést okozhat. Ráadásul a gazdáknak a

januári tavasz miatt a kártevők és a gombabetegségek ellen is kiemelten kell védekezniük. A szakemberek szerint a lemosó permetezéseket már most el lehet végezni. Ezen kívül a metszéseket is el lehet kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában