szőrös szerelem

2018.02.26. 14:00

Sokat fordítunk kedvenceinkre, sokan keresik a speciális tápokat

Míg valaki csak kevesebbet, addig van, aki húszezer forintot is elkölt állateledelre havonta. Egy friss felmérés szerint, folyamatosan nő az állateledelek piaca. Mint megtudtuk, sokan keresik az érzékeny állatoknak való száraztápokat.

Gyeszát Zsolt

| A kaposvári Szuper-eb fesztivál programját hagyományosan a felelős állattartás jegyében szervezte a Somogy Megyei Kinológiai Egyesület.

– Örömmel tapasztalom, hogy egyre jobban tájékozottak az emberek, inkább a több nyomemelet tartalmazó száraztápokra költenek, s kevésbé a konzervekre – mondta a kaposvári Mazacsik Edit, akinek három kis termetű kutyája van. – Általában 5-6 ezer forintot költök havonta tápra, s hogy nagyobb kedvvel álljanak neki enni, jutalomfalatot szoktam rászórni, szárított marha-, nyúl- és kacsahúst szelek rá. Persze, ez emeli a költségeimet, így közel 20 ezer forintot is elköltök állateledelre havonta.

Az állateledelek piaca dinamikusan nőtt, 2017. február és 2018. január között kutyaeledelre hét százalékkal többet költöttek a magyarok – ismertette a távirati iroda a Nielsen felmérését. Tavaly közel 35 milliárd forintot költöttek a kutyák táplálására a gazdik. A macskaeledelek piaca szintén nőtt: 2017. február és 2018. január között értékben 11 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest, így elérte a közel 26 milliárd forintot.

– Úgy tapasztaljuk, hogy növekszik a vásárlóink száma – mondta Nagy Kitti, a kaposvári Pamacs Állateledel üzletvezetője. – Azt látjuk, hogy a házi kedvencek száma is nő. Arra törekszünk, hogy ne a reklámtápokat, hanem inkább a speciális tápokat vigyék a vásárlók, azok minőségben is jobbak. Sok allergiás állat van, a tápok pedig a speciális igényeknek megfelelően biztosítják az állat egészséges fejlődését. A prémium kategóriás tápok 600 forinttól kezdődnek kilogrammonként, de sokan viszik az ezer forint feletti eledeleket is. A konzerveket mindig kiegészítő tápként ajánljuk. Felértékelődött az állattartás, a kedvenceket is családtagnak tekintik.

– Különösebb növekedést nem érzékeltünk, de folyamatos a kereslet az állateledelek iránt nálunk is – mondta Füle Dénesné, a Kaposfarmer Kft. ügyvezetője. – Valaki ezer forintot, mások tízezreket is elköltenek állateledelre havi szinten. A száraztápok fogynak jobban, a konzerveket inkább kiegészítő tápláléknak veszik, de a jutalomfalatok iránt is jelentős az érdeklődés. Mostanában nagyon sok érzékeny kutya van, ezért sokan a gluténmentes, gabonamentes, csirkementes száraztápokat keresik. A macskák esetében is a tápot keresik, kiegészítőnek sokan visznek alutasakost.

– A folyamatosan növekvő támogatást mi is érezzük, egyre többen gondolnak a menhelyes kutyákra – mondta Boncz Edit, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

Jelenleg macskakonzervre és a kölyökkutyáknak való ételre, tápokra lenne a legnagyobb szükség a kaposvári menhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában