kaposszerdahely

2018.02.21. 18:33

Tömegével pusztulnak a halak a tóban

Elkeseredtek a kaposszerdahelyi horgászok, mert a helyi horgásztó nyári halpusztulása után újabb veszteség jelentkezett a napokban: újabb haltetemek sodródtak a partra, amelyet fényképeken is megörökítettek.

K.G.

– Először a razbórák tetemei jöttek fel a vízfelszínre, aztán következtek a kárászok és a keszegek, majd az amurok és pontyok, végül a harcsák – sorolta az egyik helyi horgász, aki felhívta a figyelmet arra, hogy újraindult a halpusztulás a tavon. Szerinte eddig összesen több száz kilónyi hal veszett oda, a parton a ragadozók rendszeresen lakmároznak belőlük. Egy időre a vadkacsák is eltűntek a tó környékéről. Úgy tudja, a nyári vizsgálat azt derítette ki, hogy a halak emberi fogyasztásra alkalmasak. Ám a helyiek nem értik, akkor mitől pusztultak el.

– Egyértelműen rosszabb lett a helyzet nyár óta – fűzte hozzá Mester József, a Kaposszerdahelyért Egyesület elnöke. – Tudomásom szerint nyáron arra gyanakodtak a szakértők, hogy az algásodás lehetett az oka a halpusztulásnak.

Fülöp József, a Horgászegyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke úgy véli, a nyáron valóban lehetett ok az algák elszaporodása.

– Nagy baj van a tóval, ez kétségtelen – összegezte Fülöp József. – Sekély, kevés a víztömege. Völgyben fekszik, ezért a környező mezőgazdasági földekről belefolyhatnak a kemikáliák. Somogyban a legtöbb halastó észak-dél fekvésű, mert az az uralkodó széljárás, a szerdahelyi viszont kelet-nyugat fekvésű, és a szél alig mozgatja a hullámokat, ezért sincs a tónak öntisztulása.

Fülöp József hozzátette: klórmésszel fel lehet venni a küzdelmet az algák ellen, de ez csak 3-4 napig hatásos. A kotrás segítene a tavon, de az nagy költség, mert amit kikotornak, az veszélyes hulladéknak számít, annak kezelése pedig nem olcsó. Fülöp József szerint télen azonban nem az algásodás lehet a szerdahelyi halak végzete, inkább az valószínű, hogy valahonnan műtrágya és növényvédőszerek folyhattak a tóba.

Egyelőre még nem tudni, hogy mi történt valójában. Kérdésünkre Balogh József, a tavat bérlő Pazderjás Horgász Egyesület elnöke azt felelte: még nem tud mit mondani, mert a haltetemeket és vízmintát beadták hatósági vizsgálatra, és ha onnan megérkezik az eredmény, csak akkor tudnak majd többet.

Fotónk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában